• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak obliczyć moc końcową głośnika?

Reakcji
0
Witam, tak jak w temacie!! jak się oblicza moc końcową np. monitorka gdzie jest niskotonowy i tweeter a jak np. w przypadku kolumny gdzie są 2* niskotonowe jeden średni i tweeter. Z góry dzięki za wyjaśnienia.

p.s. Tak żeby nie otwierać nowego topicu to spytam się czy można zwrotnice zrobić na jakiejs deseczce a części odpowiednio polączyć (polutować) kabelkiem??? pytam sie bo poprostu nie chce mi sie wytrawiać płytki

mozesz tak zrobic zwortnice

zazwyczaj moca znamionowa systemu jest moc glosnika nisko tonowego nie dodaje sie mocy poszczegolnych przetwornikow

poszukaj w necie według jakich norm wyznacza się moc zestawu. Chyba podaje się szum różowy o danej mocy na kolumne i patrzy ile wytrzyma przez dany okres czasu.
z resztą taki parametr jak moc wcale nie jest do niczego potrzebny. Co z tego, że przyjmiesz moc niskotonowca za znamionową kolumny, jeśli w pierwszej kolejności zjarają się kopułki...

a zwrotkę chyba lepiej robić w pająku, do tego połączenia robić jakimś grubym przewodem.

Zwrotke zrob byle dobrze polaczona i zeby nie wibrowalo a na czym to juz Twoja broszka (np za 3 zl plytke uniwesralna lub kawalek laminatu poprzecinac) a pewnie chodzilo w pytaniu na jaka moc wykonac zwrotnice... wiec na taka w przyblizeniu jaka znamionowo ma basowiec.

ja to jestem niedouczony z elektronikiki- nigdy sobie tym nie zaprzątałem głowy.... Własciwie jak sie uwzglednia moc w zwrotnicy?

Powrót