• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak obliczyć obudowę do dwóch głośników niskotonowych?

• Autor wątku Autor wątku Reve
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam serdecznie!
Jestem tu nowy i dopiero się uczę akustyki więc wybaczcie to pytanie.
Mam cztery głośniki ARN 188-05/4. Chciałbym zastosować po dwa głośniki w zestawie ale nie wiem jak obliczyć wielkość obudowy :sad:
Bardzo proszę o pomoc!

wejdź do działu konstrukcji - jest tam pare kolumn na tych głośnikach :)
niektóre dość szeroko opisane :)

takero/ Byłem w dziale konstrukcji ale odpowiedzi nie znalazłem :sad:

P.S.
Jesteś z Wołomina? Moja żona jest z Wołomina :grin:

Re: Jak obliczyć obudowę do dwóch głośników niskotonowych?

Reve napisał:
Chciałbym zastosować po dwa głośniki w zestawie ale nie wiem jak obliczyć wielkość obudowy :sad:
Bardzo proszę o pomoc!
W sumie liczysz tak jak do jednego :mrgreen:
Dobra, koniec wygłupów. Wsadź je do 30l w zamkniętą paczkę. Zagrają znośnie. Jeśli b-r, to z tyłu, jak bedzie trzeba to go zatkasz. :wink:

przemo-lukas/ Ja nie chcę eksperymentować! Wiem że dla obudowy CLOSED i 2 głośników jest 2V a dla tandemu push-pull 1/2V. Nie wiem jak dla dwóch głośników z bass-reflex?
Ja chcałbym właśnie z bass-reflexem i to z przodu.

A w programach typu WinISD czy BOXPLOT nie można tego ustalić?
Kurczę szkoda żę nie znam się na tych programach :cry:

objetosc razy dwa i tunele b-r tez razy dwa. No chyba ze chcesz zastosowac jeden to konieczna bedzie zmiana jego przektoju na dwa razy wiekszy, dlugosc zostaje.

Dziś w programie BassBox 6 Pro obliczyłem obudowę dla 2x ARN 188-05/4 w układzie PUSH-PULL połączone szeregowo i wyszły mi takie wyniki:

Type: Vented box
Shape: Prism, square
Vb=32,57 liters
Fb=34,25Hz
QL=6,578
F3=31,46Hz
Fill=normal
No. of vents=1
Vent shape=round
Vent ends=one flared
Dv=50mm
Lv=120,1mm

Co o tym myślicie?

Reve napisał:
2x ARN 188-05/4 w układzie PUSH-PULL
Langusta napisał:
Jeśli to dla dwóch sztuk, to za mało.
raczej zdecydowanie za duzo
push-pull to inaczej isobaric lub tandem wiec obudowa powinna byc o polowe mniejsza niz dla jednego glosnika.

Reve, jezeli to maja byc normalne kolumny to nieradze stosowac takiej konfiguracji.
te 32litry to bym dal do 2 glosnikow w normalnej konfiguracji

Jeżeli dałbym 2 głośniki niskotonowe w układzie STANDART to obudowa by wyszła ogromna(2V czyli ~65l.).
W układzie ISOBARIC wielkość obudowy wynosi 1/2V.
Jeden głośnik w układzie STANDART i dopuszczalnych rozmiarach ma Fb w granicach 50Hz! To chyba trochę mało?
To nie mają być Altusy tylko ładne zgrabne kolumienki o przyzwoitych porametrach na tanich przetwornikach :grin:

Fb to ty akurat sobie sam ustalasz... w isobaric mozesz utracic sprawnosc. imo isobaric tylko do auta.

Reve, dałem linki, widze żę nawet nie kliknąłęś...
Imho temat domaga się wręcz zamknięcia...

takero, linki od razu kliknąłem ale w obudowie mIKI-ego objętość wydała mi się od razu za mała i tak nadal uważam natomiast skrzynka maxdila była typu CLOSED 13l. i coś było źle skoro ratował się wiercąc bass-reflex.
Więc z czego mam brać przykład?

Reve, moja obudowa to MAX w ile możesz włożyć te popielniczki! w większej będzie totalny MUŁ i tylko dudnienie, o braku wytrzymałości mocowej nie wspomnę.
nie wiem i nie rozumiem jak to jest że ludzie zadają pytania ale mają już swój plan w głowach i nie przekonują ich żadne argumenty...
Jezu.

Reve napisał:
skrzynka maxdila była typu CLOSED 13l. i coś było źle skoro ratował się wiercąc bass-reflex
ja mialem ARN 188 w 11l zamknieta i powiem ze glosniczek gral bardzo ladnie. faktycznie brakowalo mu basu z jakiego "slyna" tesle ale byl naprawde mily. natomiast w 23litrach jakie byly w "przodach" bas byl zdecydowanie nizszy... ale jak odszedles od kolumny na jakies 3-4 metry to slyszales tylko "buuuuuuuuuuu...." i to doslownie!!
tak wiec 30litrow na oba glosniki powinno byc optymalne

Powrót