• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak odkleić pierścień ferrytowy w głośniku?

Reakcji
185
Pytanie może banalne ale czy zna ktoś skuteczny pomysł na odklejenie pierścienia ferrytowego od dolnego nabiegunnika ?
Potrzebuje usunąć ferryt w głośniku z podwójnym układem, zazwyczaj dodatkowe ferryty są klejone czymś na bazie epoksydu a jest do dość upierdliwe draństwo.
Nie zależy mi na bezkolizyjnym usunięciu tego pierścienia więc drastyczne metody wobec niego też wchodzą w grę.

Ostatnia edycja:
Temperaturą, ale to już zależy w jakim składzie głośnik. Czy cały czy sam kosz - Piekarnik czy gorące powietrze.

Głośnik jest cały i sprawny. Palnikiem lub opalarką mógłbym próbować ale nie chciałbym przypadkowo podgrzać głównego ferrytu i go rozindukować.

Nie wiem czy to będzie takie proste.
Raz że klej trzyma, a dwa pole magnetyczne.
Musisz być pewny że klej puścił, w przeciwnym razie magnes pęknie podczas podważania.

Kiedyś próbowałem tego samego- po kawałeczku kruszyłem cęgami. Pacjent nie przeżył- pękł magnes główny.

Pomysł trochę z czapy- może zamiast odklejać - przykleić odpowiednio drugi w celu neutralizacji?

Ostatnia edycja:
Autor tematu napisał, że nie zależy mu na tym magnesie, wiec ja bym go ścisnął, wykruszył. Lepiej nie grzać, bo można osłabić napęd, walić młotkiem w magnes też kiepski pomysł. Można też spróbować podważyć ostrym dłutem. Albo klej puści, albo magnes pęknie. Może ścisnąć wystający magnes w dużym imadle?

Podgrzewanie odpadało od razu z powodu o którym Pogromca wspomniał.
Odbicie doklejonego ferrytu jest po prostu arcytrudne. Udało się go skruszyć na imadle ale i tak jeszcze trzeba się pozbyć jego resztek.
Epoksyd to silne draństwo.

odbicie magnesu to ryzyko
jedne magnesy pieknie to przechodza, inne sie rozpadaja na drobne kawalki :/

odbija sie "klinem"
stary noz czy cos podobnego i wbic miedzy nabiegunnik a magnes

Powrót