• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak policzyć długość Bass-reflex

• Autor wątku Autor wątku hol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

hol

Reakcji
0
Witam, pytanie jak w temacie.
Mam obudowę, której głębokość wewnątrz wynosi 190mm, natomiast długość BR wychodzi mi około 180mm. Oczywiste jest że musi zakręcić. Pytanie tylko, jak policzyć długość BR przy kolanku 90stopni. W załączniku przygotowałem dwie możliwości, jkie wydają mi się prawdopodobne.
Poradźcie :), dzięki.

Załączniki

Najbardziej oczywista wydaje się być wersja A, czyli po prostu średnia z długości.

bylo na tem temat juz troche postow - nadal jednak sam niewiem jak to jest dokladnie. moze kiedys policze i pomierze i zrobi sie jakiegos FAQa

jednak mam jedna uwage do takiego kolanka - tam jest ostry kant na wewnetrznej stronie kolanka. powoduje on spore zaklucenia przeplywu powietrza :???:
tak wiec jak mozesz to zastosuj albo wieksza srednice albo gieta na goraco rure a nie gotowe kolanko

Po przemyśleniach, wydaje mi się, że powinno to być liczone tak jak na załączonym rysunku.
Zakładam oczywiście, że kolanko jest zaokrąglone. Paweł, kolanka, które widziałem w Castoramie mają zaokrągolne narożniki, a najważniejsze to stałą średnicę na zagięciu. Gnąc rurę PCV samemu nie uzyskamy czegoś takiego.

Załączniki

nie ma co sie trzymac sztywno tego co policzymy czy poda nam winisd. pomierz albo impedancje zabudowanego glosnika, albo po prostu wlacz generator i patrz w ktorym miejscu membrana sie najmniej wychyla - bedziesz mial strojenie

Powrót