• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak poprawić brzmienie tweeterów w Hertz'ach Dsk 160 ??

Reakcji
0
Czy ktoś próbował dobrać do nich zwrotnice żeby troche łagodniej grały? Bo na mój gust za bardzo syczą. Był bym wdzięczny za jakieś podpowiedzi. A może można kupić już gotowe zwrotnice na których będę lepiej grały.

ja bym poddal je tuningowi, mozna metoda prob i bledow dobrac element w torze wysokotonowym, i wymienic go. Kondensator odcina dolne pasmo, cewka tlumi gorne
a moze poprostu rezystor dodaj ;]

n_omyzs, satan porostu zle sie wyrazil. chodzilo mu o laczenie filtrow 1. rzedu a nie o filtry 2.
oczywiscie stosowanie takich filtro jest troche bez sensu ale co tam
ja bym sie zaczal bawic tlumikiem
umieszczenie rezystora przed lub za filtrem zmienia dobroc filtru i w jednym przypadku ch-ka jest opadajaca a w drugim wzmoszaca (tylko niepamietam ktory to ktory :roll: )
dziwny przypadek mialem tez z GDWK PJ - glosnik dosc ostry na samej gore zlagodnial po zastosowaniu klasycznego L-Pad'u - tak wiec do dziela panowie :P

Dzięki za podpowiedź. Będę troche eksperymentował, chociaż ostatnio troche doskwiera mi brak czasu. Już straciłem nadzieje że ktoś odpowie na ten post.

Powrót