• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak przenosi taki głośnik

Reakcji
0
Mam pytanie. posiadam głośnik Monacor SPM-200X/4, f rez 89Hz pasmo od 3 do 15000hz. Jest to głośnik szerokopasmowy, jednak w specyfikacji piszą, "Do zastosowań ze wspomaganiem głośnika basowego w aplikacjach HiFi" Jak mam rozumieć taki zapis, skoro przenosi on od 3 hz, a niskie pasmo należy jeszcze wesprzeć?
oto link do głośnika https://www.megascena.pl/monacor/monacor-spm-200x-4-g-o-nik-szerokopasmowy-24450.html

To znaczy mniej więcej tyle, że żeby mieć liniowe pasmo w stronę niskich częstotliwości to musisz dorzucić subwoofer. Źle zinterpretowałeś zapis "Max pasmo przenoszenia f3-15 000Hz". Taki zapis oznacza, że górna częstotliwość, dla której głośnik ma już -3dB spadku (czyli gra o połowę ciszej) jest przy 15 kHz. Dolnej częstotliwości nie podali, ale patrząc na charakterystykę oraz parametry podane przez producenta wywnioskować można, że od dołu to ten głośnik nie zagra.

To i widzę że w wysokich częstotliwościach też nie kozaczy. Ja mam akurat fajny niskotonowy, ale zastanawiam się czy nie należy też wspomóc góry jakimś wysokotonowym. Poradzicie?

Ostatnia edycja:
Zbuduj i zobaczysz czy brakuje Ci góry. Generalnie łączenie głośników tak wysoko to trudny temat.

Powrót