• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak sie pozbyć basu? I co to jest otwór stratny?

Reakcji
0
witam ponownie - pierwszy post i już sie cos spaprało... spróbuje jeszcze raz:
Problem jest taki: kolumna podbija bas - skutekl jest taki że rzeczy spadają z mebli, wszystko się trzesie, dzwięk strasznie zamulony
no i chciałem zapytać : Jakia może być przyczyna? Jak to " naprawić"? czy wytłumienie pomoże? I co to jest otwór stratny? czy on zmniejszy ilośc basu czy odwrotnie?

kolumna jest gitarowa ale to chyba nie ma tu znaczenia
zamknięta 2X12 ok 78litrów

pozdrawiam

przyczyna:
- na 90% fale stojace w pomieszczeniu.
- (opcjonanie)10% podbicie wynikjace z malej obudowy.
rozwiazanie:
- zmiana ustawien kolumn w pokoju,
- zastosowanie korekcji basu (korektor graficzny)
- pulapki basowe
- zrobienie scian (pomieszczenia) pod innymi katami niz 90st

Najlepiej za pomoca byle generaora sprawdzic przy jakich czestotliwosciach jest wzbudzenie.... ...to na 100% odpowie czy przyczyna jest fala stojaca.

dzięki no więc tak:
sprawdzałem z częśtotliwosciami: największe dudnienie mam na A : 110 Hz i może jeszcze D : 73Hz
ale nie wiem co z tego wynika
zmiana ustawienia w pokoju cośtam daje ale i tak jest nieładnie.
a jeśli byłaby to za mała obudowa to co można zrobić?

pozdrawiam

aha , korekcja korektorem nie wchodzi w gre: zmienia to brzmienie gitary na gorsze jak sie za duzo basu ukręci

Jezeli w przyblizeniu wymiary Twojego pokoju to:
2,4x3,1m
to za podbicie basu odpowiedzialna jest fala stojaca.... ...a co za tym idzie wszelkiego rodzaju zmiany w budowie kolumny niewiele dadza. Pozostaje jedynie zastosowanie pulapek basowych lub/i przerobienie scian zeby nie byly rownolegle lub/i korekcja dzwieku (korektor graficzny)

no dw ai pół na 3 metry to zdaje sie że bardzo mały pokój. Moj ma conajmniej 3,5 na 3 .
ale to faktycznie pewnie wina pokoju
... poeksperymentuje , pójde ze sprzetem do lasu itp...
dzięki za odpowiedzi

A jak to jest z tym otworem stratnym?

aha czy pułapki basowe to są te takie meble specjalne?

2,4m moze byc wysokoscia.

Otwor stratny dziala jak bardzo wysoko strojony br.

Pulapek basowych jest kilka rodzajow ale ogolnie mozna je nazwac "meblami".

czy to jakaś żaluzja? że niby to jest tu napisane ?
jak chodzi o czytanie to mało jest książek o głosnikach :)

wektor, spoczko brachu,cieszę się że nareszcie ludzie zaczynają dostrzegać inne aspekty w aukustyce niz same źródła dźwieku.Pisałem o tym na audiomani troszke jak byś nie wiedział ;)

umberto, nie czytalem.... ...ale zycie wymusilo poszukanie info o tych zjawiskach.... ...pokoik 2x2,3m nie nalezy do pomiesczen latwych w naglosnieniu. Teraz czeka mnie przeprowadzka do pokoiku znacznie wiekszego. W dodatku priorytetem przy ustawianiu mebli, wykonczeniu itd jest dzwiek... ...dlatego mam w planach wykonanie kilku pulapek basowych (w naroznikach pokoju) a takze dwa rozpraszacze podobne do skyline. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Niestety w necie jest malo informacji o tym (juz nie wspominajac o polskich stronach)

Ściany sandwicz,sufit skośne absorbery plus półwalce nad miejscem odsłuchowym,w rogach za kolumnami rezonatory,środek miedzy nim rezonator skrzynkowy.Ponadto gruby dywan na podłoge plus grube zasłony.Uff,jest tego troszke i az strach sie za to brać.Ale efekt murowany jak sie wsio dopracuje.Siedziałem w reżyserce w studiu gdzie było tylko dwa rezonatory strojone ponoć kazdy inaczej(ale to zrozumiałe) a ponadto kupa innych bajerów.Monitorki bodaj yamachy grały naprawdę super milusińsko.I to dziwne wrażenie niezachwianego spokoju w pomieszczeniu...ech.Pomarzyć super sprawa.

Powrót