• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak Sprzedać Kolumny DIY?

Reakcji
0
Właśnie są chęci na robienie ale jak już się zrobi to...... to człowiek chce więcej i na lepszych głośnikach ale co wtedy ze starymi?? Jak je sprzedać, wiadomo że ludzie kupują jakieś kiczowate firmówki niż porządne diy :razz: Jaki macie sposób na ten problem, jakiś opis z księżyca czy co ? Pomóżcie ..... Proszę......

według mnie to sprzedać jest cieżko, sam wiem bo tez chciałem..
walisz kosmiczny opis ze to high end itd itp kosmiczną moce, z kosmicznymi nazwami i może jakiś amator się znajdzie..
bo innego sposobu nie widzę..

he, nom to tez trzeba zrobić z głową i pomysłowością.. ale i z umiejętnością wciskania ludziom kitu ( żadnej aluzji do ciebie)
ja wiem jedno ktoś woli zapłacić ze 200zl więcej i mieć jeszcze gorsze kolumny ale " ze sklepu" i z oryginalnym logo firmy "krzak"
nom ale cóż trzeba się pogodzić że tak to już jest..

Pod zamówienie idzie jeszcze wycisnąć kasę,gorzej z gotowcami.Najczęściej ida po kosztach bądź nawet po niżej ich.I raczej sam tego nie odczułem sądząc po opiniach w trakcie luźnych rozmów.Niestety,takie są realia i raczej nie ma się co łudzić że cos się zmieni.Marka,gwarancja,paragon...A ogólnie to stwierdzę że nie warto robić sprzętu pod mikrofon na handel,nie sprzeda się.Ogólnie najlepiej jak "syka' i "kopie" :lol:

a ze to totalne badziewie, to nikt tego nie zauważa,,i w tej cenie co ktoś kupi gotowe to jeśli ktoś się zna i ma możliwość i przede wszystkim chęci to zrobi spokojnie samemu o wiele wiele lepszy zestaw..
Kiedyś jak gadałem z jednym dziadkiem w sklepie, to sam nawet zachęcał do tego aby robić, "bo to co nieraz trafia się do sklepu, to w tej cenie zrobi sobie pan o 100% lepszy zestaw..

Ogólnie wersje handlowe robię wyżej strojone jak i nie oszczędzam na tłumieniu góry tak aby sykało i z lekka kopało.I to się sprzedaje,ba,nawet otrzymuję słowa uznania cholera...
Zestaw "pod linijke" sprzedawałem ponad pół roku,nikomu sie nie podobał,cud że trafił sie amator normalnego brzmienia.Reszta bazuje na korekcjach i loudach.I nie ważne że zestaw dostaje zadyszki przy 1/4 mocy.

Co innego tyczy sie hornów, kiedyś na forum był link do aukcji i chyba ponad 100% zarobku miał sprzedający...
BTW można je tak sobie sprzedać? Kiedyś projekt był darmowy i ogólnodostępny, jednak teraz to co innego...

Moje Potowrki poszły za 900zł, 400zł poniżej kosztów. Ostatnio ktoś przedał kolumny na dibejsi czy inym syfie za 1kzł bo miały 2x30cm na basie. Tak można tlyko to podsumować.

Ja bym zrobił tak:
Musisz jakoś nazwać swoje kolumny bo nikt nie bedzie przecież chciał kupić kolumn no-name, więc wymślasz jakaś fajna nazwe i model kolumn. Nastepnie dajesz jakis ciekawy opis, ale nie ryzykował bym z takim zbyt bajeranckim, zalezy do jakiego grona ludzi chcesz trafić. Jak zrobić opis?? Kupujesz nowy numer miesiecznika Audio wybierasz któreś kolumny i przepisujesz co fajniejsze kawałki :D że tam miód w uszach itp.... Nastepna sprawa robisz dobre zdjecia i miło by było zajać sie oprawa graficzna strony allegro. Chodzi o to ze jak Pan Kowalski wejdzie na twoją aukcje był przekonany, ze ma doczynienia z profesjonalista. Mozesz dopisac ze kolumny maja np rok gwarancji zakładajac ze nic nie powinno sie tam popsuć z twojej winy :P
Aha jeżli masz mozliwośc, możesz zrobić jakieś grawerowane logo na kolumny, nic tak nie przyciaga klijenta jak ładne logo i tablickza znamionowa z napisem 500W :D

Mi sie udało tak sprzedać moje kolumny, ze mało co na nich straciłem, ale do tego doszła drobna manipulacja aukcja (cii nikt nie wie:P) i do ostatniej chwili nakrecałem gościa. Zreszto co jak co był zadowolony :]

jeśli ktoś chce na allegro wyjść ze swoimi kolumnami to może się nieźle pomylić...
monitorki na scanach chodzą w cenach podłogówek o których wspomniał dj_zibi - jakiś vk lub jeszcze gorzej z dwoma 12' na boku i mocą 1000watttt ;)
Tam w większości kupują drechy lub ludzie którzy po prostu się na tym nie znają i kierują się zasadą "więcej za mniej $ = lepiej", smutne to ,ale prawdziwe...
Generalnie dlatego zrezygnowałem z allegro, lepiej jest zareklamować się wśród znajomych, jeśli naprawde mamy się czym pochwalić to po pewnym czasie mamy naprawde tyle zamówień że ciężko jest nadążać :)
Wtedy istnieje realna możliwośc zarobienia - w przeciwieństwie do allegro gdzie loteria jest straszliwa, raz się uda raz nie...
Ważnym jest też dobranie grupy docelowej - można pójśc w strone jakości, albo w strone łupania i piaszczenia :)
Najlepiej jest imho wypośrodkować i zrobić coś nieźle grającego, ale z dużą ilością basu, coś bez dołu ma nikłe szanse na sprzedaż...

wojtus napisał:
Samochodowe rzeczy (subwoofery, głosniki, wzmacniacze) lepiej sie sprzedają od domowych
, bo na takie rzeczy zawsze znajdziesz głodnego.. i dla niektórych szczerze to nie ma różnicy czy to Buszmen czy jakieś Alpinki lub coś w tym stylu..aby grało i kozacko wyglądało tak niektórzy podchodzą..

Powrót