• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak to sie liczy?

Reakcji
0
Witam

Mam takie pytanie.
Jak sie wylicza litraż obudowy z wytłumieniem???
Przykładowo mam obudowe 37l, ile to bedzie z wytłumieniem?

Z gory THX za odpowiedz.

mixol gówno prawda.
teeJay jak bardzo mocno wytłumisz bedzie nawet 50-70%większa.
zrób wg wskazań producenta.. a potem eksperumentuj z wytlumieniem.. sama przyjemnosc i zabawa w odsuchu i porównywaniu!!

to ze napewno bedzie wieksza to wiem, tylko wlasnie myslalem ze mozna to jakos przeliczyc w zaleznasci od gestosci materialu np. gąbki
wiem ze to trudne, ale moze tak mniej wiecej ktos wie jak by to mozna przeliczac.

a jaka jest gestosc twojej gabki??? hehe...

50-70% litrażu wytlumienia + litraż skrzynki = litraż całkowity
(bez zabawy w smieszną gęstość!)

mniej wiecej,jeśli masz obudowe BR na te np 27 l,to głosniki też zeżrą Ci nieco litrażu,więc dając wytłumienie na górę,ścianka tylnia plus minus wychodzisz na 0 . W zasadzie wskazane są pomiary po wytłumieniu,zrobiłbym pomiar impedancji i zerknął co tam głosniczek wyprawia po i przed wytłumieniem . Te 70% zwiększenie litrażu przez wytłumienie to chyba lekka przesada :)

hehe 70% chyba nie lekka przesada. Wytłumienie zwiększa obudowę akustycznie ale nie w tak dużych granicach. Poza tym należy wytłumiać i obserwować efekt tegoż przedsięwzięcia nie liczy się chyba tego według wzorów. Jest to subiektywne odczucie. Jak kto lubi i czego słucha. Tradycyjny brak schematów. Odnośnie gabarytów głośnika to program SpeakerShop uwzględnia jego wielkość, którą można do programu wprowadzić(magnesz, kosz itd.).

Powrót