• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak to wszystko ze soba ogarnąć

Reakcji
0
Witam!

Rzadko zdaza mi sie zakladac nowy temat, ale wpadl mi do glowy pewien mniej lub bardziej szatanski pomysl.

Otoz, jak wspominalem w temacie o kolumnach 3-droznych, mam kilka przetwornikow do wykorzystania.
2x Tonsil GDWK 9/80/8
4x Tonsil GDN 16/30/8
2x Beyma 8BR40 8ohm.

Pomyslalem sobie, a raz kozie smierc. Zmajstruje cos ala...2,5 way?

Pomysl jest taki, aby umiescic w jednej komorze tonsile a w drugiej komorze beyme.
Sek w tym, ze nie mam pojecia jak to polaczyc. Jaka do tego dac zwrotnice?
Czy podlaczyc wszystkie niskotonowe tak aby daly razem 6ohm? Czy 12ohm? I do tego jedna zwrotka 2-way?
A moze beymy jakos oddzielnie, a gdny na 4 albo 16ohm? I zwrotnica 3-way z podzialem 20-110 dla beymy, 110-4500 dla gdn i 4500 w gore dla gdwk ?
Na beyme przeznaczone byloby 57l na tonsile 18l. W/g winisd

Odrazu mowie, nie chce robic suba. Nie potrzebuje go. Slucham glownie muzyki i radia.

Pozdrawiam!

nie masz doświadczenia w zwrotach - lepiej daruj sobie ten projekt.
Tanie to nie będzie, ile chcesz kasy na to przeznaczyć ?

Well...
Glosniki mam, terminale mam, kolce podlogowe mam, paskudna okleine drewnopodobna mam (ale moze sie w fornir zaopatrze), wkrety i kleje do drewna mam.
Mdf 22mm mysle, ze ze 250zł wyjdzie, zwrotki...hmm... nie mam pojecia, bo jak dobrze zauwazyles, gowno wiem o zwrotkach. W sumie z 600 zł mam na wydanie...

No coz.. akurat odpowiada mi brzmienie tych glosnikow, szczegolnie wysokich tonow.

Generalnie można tak zrobić jak myślisz. tonsile 16'tki puścić pełnopasmowo i bas uzupełnić beymą tak mniej więcej do 200-300 Hz. Pytanie tylko opzostaje czy dawać jeden czy dwa tonsile (kwestia efektywności w stosunku do beymy). No i czy nie lepiej w ogóle zrobić z tego konstrukcję 3 drożną. Należałoby pomierzyć ch-ki zeby określić efektywności wzajemne, oraz parametry ts zeby zobaczyć co tam na basie będzie wychodziło.

Tak wlasnie myslalem, ze nie bedzie to wszystko takie proste ;/

Zrobie wiec sobie na tonsilach slupki 30 litrow, a beymy upchne do jako tego nieszczesnego suba do 78litrow.

Teraz musze tylko pomyslec jak zorganizowac zwrotnice pod 16ohm + 8ohm wysokotonowy.

Pozdr.

Powrót