Poniżej fotki transformatorów.

Na zdjęciu toroidalnego pierwotne ma kolor nieco niewyraźny a jest niebieski (para po prawej), natomiast na zdjęciu starego widać wtyk 3-pinowy uzwojenia wtórnego (u dołu).
Zwykłe trafo:
- pierwotne - para czerwona
wtórne - niebieski - czarny - niebieski (na PCB przy gniazdku jest opis odpowiednio: AC-GND-AC (?)
Toroidalne trafo:
- pierwotne - niebieski
wtórne - czerwony
wtórne - czarny
bsw, zabieram się za pomierzenie tego toroida przy zwieraniu par, zobaczę co mi wyjdzie

. Bawię się transformatorem pierwszy raz w życiu i podchodzę do tego z dużą rezerwą i ostrożnością, jak na 230V przystało.
[ Dodano: 2010-03-22, 21:43 ]
Za pierwszym strzałem po zmostkowaniu uzwojeń trafiłem. Transformator cichutko buczy, ale po położeniu go na gumie jest to praktycznie niesłyszalne.
Przy okazji pomierzyłem napięcia obu uzwojeń i jak wyszło widać na fotkach poniżej.

Wtórne 1 (fot. 1 - "czerwone" uzwojenie) - 15,12V
Wtórne 2 (fot 2. - "czarne" uzwojenie) - 15,10V
Teoretycznie powinno wyjść 30,22V, ale zmostkowane dwa środkowe (czerwony i czarny - fot. 3) - 29,97V
Jak robiłem fotkę drukarka "ruszyła" i wyszedł spadek napięcia z 30,15V na te 29,97V.
Rozumiem, że teraz mam taki układ jak na rysunku poniżej, a mój mostek (fot.3) to środkowy "drut" z uzwojenia wtórnego z rysunku poniżej?