• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak zbudować wzmacniacz 300 wat?

jasiara, oni mają parę takich preampów, tylko uważaj bo nieraz są w tym wszystkim straszne błędy...

Z tych dwóch ostatnich na pewno nie bo to do gramofonu a ten pierwszy to tylko regulacja barwy. Do gitary potrzebny Ci specjalny przedwzmacniacz o dużym wzmocnieniu.
Nie widziałem żeby mieli coś takiego w ofercie.
Gdzieś na dysku miałem fabryczne schematy jakiś bassman-ów jutro poszukam.
Jako końcówka lepsza od tych tadeuszy będzie
http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/48...mosfet+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html
patrz przyklejony temat na forum
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4854

Karol1991 napisał:
lub

500_II.jpg

Jak widzisz możesz mieć nawet wiecej niz 300...

Jakiś idiota to namalował, a inni powtarzają jak nie przymierzając lemingi jakieś.

Zasilanie +70V, a tranzystory BC557 tylko 50-voltowe :-( = jeden wielki siwy dym.
Podobnie BD139/140 na 80 wolt mające pracować przy 140.
Warto pomyśleć, zanim zaproponuje się innym...

Zrób sobie wzmacniacz na TDA, wytnij ze złotej folii napis "300W" i naklej na obudowę tego wzmaka. I tanio, i szpan, i moc bardziej odpowiednia do rzeczywistej (nie marketingowej) mocy tego głośnika :-)

Wzmacniacz już wybrałem, kompletuje elementy których nie musze kupować, trafo mam troche słabe ale z opisu wynika ze te 100W powinno mieć. Jeżeli chodzi o przedwzmacniacz to nie szukam takiego "z prawdziwego zdarzenia" ale jedynie zeby byl w stanie wychwycić ten nikły sygnał z pasywnej gitary.
Czy mogłbym wykorzystać taki układ: http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/40010/wzmacniacz+gitarowy+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html zamiast gniazda jack na słuchawki wyprowadził bym to do wejscia na wzmacniaczu.

Hmmm

dacie mi jakieś propozycje czy założyć nowy temat.

Pozdro :mrgreen:

zloz holtona 400 tani i latwy, sprawdzona konstrukcja

[ Dodano: 2010-01-18, 18:20 ]
ah, sorry 300W/8Ohm to Holton 400 odpada...

Karol1991 napisał:
Mówiąc idiota masz na myśli siebie ....
Zachowaj kulturę , albo wyczerpiesz jedną z 3 czerwonych szans ;]
Jeśli nie masz argumentu innego niż ten wyżej to lepiej nie pisz nic.

tom3kk napisał:
ah, sorry 300W/8Ohm to Holton 400 odpada...
Widziałęś ten głośnik w ogóle ? ;]
O jakich 300w my rozmawiamy ?

Poza tym kolega chcący złożyć chyba nie zdaje sobie sprawy z tego ile taki 300w wzmacniacz by kosztował...

no wlasnie nie chcialem juz potem poprawiac postu ze te 300W to przesada, w ogole do gitary do domu tyle watow to wydaje sie byc 'dziwny' pomysl...

no i takero dobrze pisze, do koncowki dolicz uklad zasilania (trafo, kondy) ;]

Przez wtrącenie dan124 temat się trochę posypał, jak już napisałem zrezygnowałem ze wzmacniacza o tak dużej mocy, bo jak również wcześniej napisałem mam za słabe trafo a nie stać mnie na inne.
A to mi zarzucano że nie czytam co tutaj ludzie piszą...

Zbig napisał:
Karol1991 napisał:
lub

Obrazek

Jak widzisz możesz mieć nawet wiecej niz 300...

Jakiś idiota to namalował, a inni powtarzają jak nie przymierzając lemingi jakieś.

Zasilanie +70V, a tranzystory BC557 tylko 50-voltowe :-( = jeden wielki siwy dym.
Podobnie BD139/140 na 80 wolt mające pracować przy 140.
Warto pomyśleć, zanim zaproponuje się innym...

Zrób sobie wzmacniacz na TDA, wytnij ze złotej folii napis "300W" i naklej na obudowę tego wzmaka. I tanio, i szpan, i moc bardziej odpowiednia do rzeczywistej (nie marketingowej) mocy tego głośnika :-)

Wyzywania od idiotów to nie pochwalam. Ale co do wzmacniacza się zgadzam i wstyd że nikt (w tym ja) tego wcześniej nie zauważył ale też komu przyszło by do głowy że ktoś wstawia 50V tranzystory do wzmacniacza zasilanego 140V. W internecie jest dużo takich kwiatków trzeba uważać.

Znalazłem te bassman-y ale to straszne 500w potwory, odpada.

jasiara napisał:
Czy mogłbym wykorzystać taki układ: http://www.sklep.avt.com....go+montazu.html zamiast gniazda jack na słuchawki wyprowadził bym to do wejscia na wzmacniaczu.
Od biedy tak. Myślę że jeśli chcesz mieć koniecznie 2 in 1 do najlepiej
zbuduj forumowy mostek na TDA do suba tak jak radził na początku takero
i ten układ. Podłączysz i gitarę i muzykę :)

Powrót