• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak zdjąć front kolumny diy?

Reakcji
0
Witam,

Jako że pierwszy front jaki wykonałem do kolumn nie za bardzo mi odpowiadał głębokościami frezów to wykonałem sobie po prawie roku czasu nowe fronty ;).
Oto kolumny : Moje DIY
No i teraz pojawił się problem jak mam zdjąć front z istniejących kolumn tak aby ich nie uszkodzić.
Front był zamocowany na wkręty ( te już zostały usunięte) oraz bardzo solidnie sklejony wikolem - i to on tutaj jest głównym problemem.
Czy jest jakaś metoda aby wykonać to sprawnie i bezboleśnie?

Pozdrawiam
Paweł

zetnij je z minimalnym naddatkiem a potem zeszlifuj to co zostało na krawędziach i po sprawie:)

Jeśli wkrętów już nie ma to ja bym odciął ładnie frezarką :) tak jak byś wycinał okręgi frezem tylko po prowadnicy do okoła na wysokości klejenia :Di potem dokleisz nowy front i sprawa rozwiązana :D

Mozna też wyżynarką :P lub pilarką tarczową :)

Hmm super, tylko że nie mam takiego sprzętu, trzeba będzie mi popytać znajomych.
To chyba fronty poczekają na jakiś większy urlop i większe możliwości sprzętowe.

Hmm super, tylko że nie mam takiego sprzętu, trzeba będzie mi popytać znajomych.
To chyba fronty poczekają na jakiś większy urlop i większe możliwości sprzętowe.
piłą ręczną nawet to zetniesz

Ktoś wyżej napisał o frezarce - ja tez polecam ten właśnie sposób. Tylko może nie z "fabryczną" prowadnicą tylko lepiej zamocować (np ściskami) jakąś listwę do obudowy i wzdłuż niej frezować. Zawsze to pewniejsze rozwiązanie.

Nie polecam pił tarczowych bo one (zwłaszcza te "domówki" i do tego jeszcze z tarczą z tępymi zębami) lubią poszarpać krawędzie. Z frezarką będzie więcej roboty ale wyjdzie lepiej, "ładniej".

Z piłą ręczną to katorga z prawdopodobnie marnym efektem końcowym - jedyny plus jest taki, że zawsze to trochę ruchu i kilka kalorii przed świętami spalone więc będzie miejsce na babki i barany z cukru;)

maxxx222 napisał:
No jakbym nie wiedział. :lol:

Po prostu brzeszczotem zrobi to dokładniej niż piłką do drewna i potem będzie mniej szlifowania :)
Po cos ludzie wymyslaja rozne rodzaje narzedzi. Polecam samemu sprobowac odciac fronty brzeszczotem.. po 3 godzinach pracy przerwiesz i wiecej tego nie polecisz.. :P

Ciemny80 napisał:
jak mam zdjąć front
Bierzesz duży nuż i wbijasz go we front tuż przy klejeniu uderzasz młotkiem w tylną część ostrza i tak dookoła kolumny, mdf będzie się rozwarstwiał, później resztki usuwasz ostrym nożykiem do tapet a klej trzeba zeszlifować papierem na dużej kostce.

Jak masz znajomego stolarza to się udaj do niego i niech Ci to odetnie na pile formatowej.Najpewniej,najszybciej nie wiem czy najtaniej.Może najprościej było by dokleić nowy front do starego.

Powrót