• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jak zerwać/regenerować fornir z kolumn

Reakcji
0
witam,

kupiłem ostatnio stare kolumny unitry i chciałem je odnowić. a że stary fornir, popękał, ma jakieś uszczerbki na rogach małe, więc chciałem to odnowić. kolumny podobają mi się przeokropnie, więc robienie nowych nie wchodzi w grę wogóle. mogę zamieścić zdjęcia, jeżeli ktoś nie wie o co mi chodzi.

a do tematu, jak mogę taki fornir odnowić/regenerować?

zastanawiałem się nad lekkim zeszlifowaniem, przejechaniem bejcą i zalakierowaniem?

po pierwsze nie wiem czy renerowanie tego ma sens, po drugie wolalbym zrobic nowe pudla o lepszym dizajnie ;D

a co do zdzierania, wziabym szlifierke lub sam papier scierny, zezlifowal troche stara okleine, wycyscil dokladnieina i na nia nakleil nowa.

nie chce nowej obudowy bo ta mi się podoba, może nie ma sensu, ale w dzisiejszych czasach ma co ma sens. a do oklejania jeszcze raz - nie umiem oklejać, ani fornirem ani samoprzylepną. tak wiem, nie ma bardzo dużej filozofii, ale nie umiem i się nie zabieram za to. chcę ten fornir jakoś zrobić. szlifować i bejcować i lakierować, albo szlifować i lakierować jak mi się spodoba.

średniotonowe są raczej do wyżucenia, bo takich nie regenerują chyba.. a niskotonowe to są teraz jakieś ZSRR z 1973 roku ;) ale o dziwo potrafią grać baaardzo ładnie a kilka głośników już słyszałem ;) co prawda sprawdzałem na szybko, na starej unitrze pw-3015, ale byłem w szoku... po za tym głośniki dla mnie to najmniejszy problem. za tydzień będą zrobione.

Kojarzę tę konstrukcje, bo coś takiego stało w zakładzie RTV w którym miałem okazję pracować. Powiem szczerze, że nie zachwyciły mnie brzmieniem, ale może to być wina tego, że ktoś tam kiedyś regenerował niskotonowce.

są to altusy 100, teraz znalazłem na alledrogo ;)

djsmol, może dlatego teżż tak grały bo miały głośniki tonsila.. ja ich nie słyszałem z tymi głośnikami, tylko z tymi rosyjskimi starymi na papierowej membranie. i pewno one zostaną jak mi się dźwięk nie spodoba tonsili

Korab, masz lekki problem, bo zniszczenia są deczko głębokie, a nie wiadomo jakiej grubości jest ten fornir/okleina. Musisz jechać "na czuja" :) Papier ścierny, zedrzyj do gładkości, potem ew bejca i lakier, w zależności jaki efekt chcesz uzyskać.

Powrót