Witam,
Absolutnie nie tworzę żadnych nowych teorii i nie mam zamiaru nikogo wprowadzać w jakikolwiek błąd.
to co napisałem powyżej praktycznie jest zacytowaniem: Podręcznik budowy zestawów głośnikowych, Friedemann Hausdorf, Bormar, Poznań 1996, strona 35 oraz Głośniki i zestawy głośnikowe J. Krajewski, Wkł w-wa 2003, strona 50-51 i 55-57.
W kwestii drivera Firmy Fostex wspomnę że: "część czynna impedancji promieniowania odpowiedzialna jest za promieniowanie dzwięku w przestrzeń. Część bierna związana jest z występowaniem tzw. masy współgrającej ośrodka, czyli masy cząstek powietrza, przylegających bezpośrednio do membrany i drgających razem z nią, bez promieniowania jednak powstałej energii w przestrzeń" - pozycja Pana Hausdorfa, strona 13. I wynika z tego, że właśnie nawet kształt układu drgającego ma zwłaszcza wpływ na tę reaktancję promieniowania, a to ma co najmniej wpływ na wartość impedancji promieniowania, prawda.
Poza tym, "Prawie we wszystkich głośnikach dzwięk promieniowany jest przez drgającą membranę. Membrana ta może mieć najróżniejsze formy (stożek, kopułka, membrana płaska). W każdym przypadku działa ona jednak w przybliżeniu jak tłok o ruchu posuwisto-zwrotnym." Pozycja P. Hausdorfa, strona 12. Tłok jest to w przybliżeniu, a ze względu na pewne skomplikowanie wyznaczania wartości Sd "określa się ją w sposób przybliżony" (strona 35).
To mam nadzieję, powinno wystarczyć. Też zachęcam, do lektury. Więcej cytatów, nie będę przytaczał. Cóż, będę starał się w przyszłości cytować żródła, za którymi praktycznie powtarzam, nie moje "teorie".
Pozdrawiam, Piotr01