• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak zrobic cos takiego??

Reakcji
0
Jak obliczyc wymiary tuby podobnej do zaznaczonej na obrazku.?? z góry dziex za pomoc!!:)

Załączniki

• asssd1.jpg
    asssd1.jpg
    43.9 KB · Wyświetleń: 0
Na zanaczonym obrazku to są tylko podstaawki w takim kształcie. To jest obudowa zamknieta z membrana berna.

Nie rozbierałem tych kolumn ale wydaje mi się że jest to bass reflex tyle że kanał ma b dużą powierzchnię i rozszerza się ku wylotowi-przez to żeby nie był zbyt długi jest dostrojony dość wysoko.Jak to obliczyć nie mam pojęcia-bo jest to kombinacja krótkieo falowodu i br...więc nie wiem czy podchodzi to pod standardowe obliczenia.

Jak obliczyć?Normalnie,jak każdy br.Miałem takie cuda,jedne z pierwszych.Nie wiem jak obecnie ale w moich był tylko wycięty prostokątny otwór niby br a element zaznaczony na zdjęciu pełnił rolę tuby kierunkowej czy jak to nazwać.W każdym bądź razie,basu to one miały jak na lekarstwo.Niezbyt szczęśliwa konsrukcja ,zarówno do domu jak i na poważne imprezki.Takie brzęczydła.
PZDR

osatni naprawialem te kolumny i tam nie mam zadnego portu br z roizszezeniem jest tylko wycieta dziurwa w płycie na kształt zaokraglonego prostokata

Kuba, .....i jest skierowana w dól do plastikowej skrzynki z przodu otwartej.U mnie dodatkowo dolna ścianka była pod kątem.Przynajmniej tak było w moich.

Na linię transmisyjną mi to raczej nie wygląda.

A kwadratowe (prostokatne) BR można przecież obliczać w WINISD

Powrót