• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jak zrobić subwoofer ???

Reakcji
0
Czesć
Mam wielką prosbe, prosze o pomoc a konkretniej o przepis jak zbudować subwoofer do auta. Zakupiłem 2 głosniki niskotonowe alphard 180 wat i miał je zainstalować na półce w samochodzie, lecz stwierdziłem że zrobie z nich subwoofer . Z stworzeniem skrzyni nie ma najmiejszego problemu, tylko problem tkwi w tym jakie muszą być wymiary tej skrzyni i co mam zrobić aby uzyskać jak najlepszy efekt ???? Nigdy czegos takiego nie robiłem więc prosze o porade, dzięki pzodrawiam

no tak najwazniejsze to jakiej są mocy..... co tam parametry model czy choćby rozmiar.... moc - to mówi wszystko :P

i pocztasz stronke nasz....na stronieglownej jest kilm raczej niezbednych informacji. Jak je przeczytassz to nie tylko sie czegos nauczysz ale bedziesz takze wiedzial co do ciebie piszemy ;)
i sub to nie tylko jak napisales skrzynia....do tego jeszcze wzmak...bo chyba nie podlaczysz tego pod radio ;))

Sorki, sa to 2 głosniki ALPHARD LW80C41 4 ohm, max power 180 . Na stronie głownej już czytałem;) ale jescze to za mało troszczke. prosze o jakąś rozsądne porade jak to zrobić. dzięki

podaj parametry TS myslisz ze kazdy tu bedzie szukal albo zna na pamiec do wszystkich glosnikow, myslisz ze skrzynie sie liczy zaleznie od mocy glosnika??
"Zakupiłem 2 głosniki niskotonowe alphard 180 wat" <rotfl>
I zainstaluj sobie WinISD albo BassBox6 przeczytaj jakiegos tutoriala i oblicz przy pomocy programu i parametrow TS objetosc obudowy i ewentualne strojenie jak bedzie to BR

szkoda ze nie podałeś jakie brzmienie cie interesuje.
Mozna podążać w dwie rózne strony: szybkoć i brak niskiego zejscia lub niskie zejscie (w Alphardzie to raczej tylko teoria) i dudnienie.
To własnie Ty, konstruktor decydujesz jakiego suba chcesz i decydujesz sie na typ obudowy.

Raczej chciałbym uzyskac szybkoć i brak niskiego zejscia, prosze o jakąs konkretną odpowiedź

parametry głośnika, jeśli jeszcze nie znalazłeś
fs=35Hz
Qts=0,44
Qms=2,83
Qes=0,52
Vas=23 l
ale jak będziesz zadawał takie pytania, toMikołaj Ci nie da w przyszłym roku prezentu :P

dzieki, kurcze i to bedzie najlepsza opcja ??? a jak mi radzicie z tym brzmieniem, jak już zauważyliscie jestem jescze ciemny w tej sprawie więc piszcie, z góry dziękuje !!!

Jak nie chcesz zejscia niskiego to pokiego grzyba ci subwoofer, kup se dobry system przedni a z alfredow to mozna popielniczke zrobic (nie TatoTurbo ;] )

Na moje oko to ze 35L i strojone na 40Hz, ale cudow sie nie spodziewaj bo to alfred ;/ <tffu>

przy paczce wiekszej niż 30L impuls -> 25ms i podbicie o 3db dla 45Hz
ale to tylko teoria wysnuta na podstawie parametrów jak wiadomo niepewnych

sugerowalem sie subem w dziale konstrukcji na 2xLW800, co do teori to sie zgadzam to tylko teoria a parametry alfredow <tffu> i tak sa przypadkowe i pozmyslane wziete z ksiezyca

jaro_21,
i podbicie o 3db dla 45Hz

podbicie w symulacjach . Spadek w prawdziwej ch-ce .
Wiec podbicia bym sie nie spodziewał .
Jesli chodzi o impuls to 20 -25 jeszcze ujdzie przy samochodowych "lupaczach"
miałem okazje usłyszeć coś co mogło mieć ze 40ms i ludzie słuchajacy
byli zachwyceni iloscia i "ciezarem" brzmienia ;-D

Powrót