• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaka konstrukcja srzkyni, kolumny? STX GDN 38-300-8-AE

Reakcji
0
Witam posiadam takie głośniczki stx gdn 38-300-8-AE.
Mój tatuś wsadził je w takie skrzynki (jak na zdjęciu).
Początkowo służyły one do nagłośnienia nie dużej sali-baru także jako nagłosnienie zespołu.Teraz stają u mnie w pokoju i myślę co z nimi zrobić.
Na początku chciałem tylko wymienić głośnik wysokotonowy gdyż dźwięk jaki produkuje obecny jest baardzo słaby nawet nie wiem co to za firma.
Ale po zagłebieniu się i przeczytaniu kilku zdań na temat zastosowań i charakterystyki pracy tych niskotonowców,
oraz zasad na jakich działa kolumna mam wątpliwości co do zwrotnicy
którą też zmontował mój tatuś. Oczywiście twierdzi on że jest ona w zupełności doskonała do tych głośników
jednak nie mam do niej żadnych parametrów.
Pytania:
1 Chcę zrobić nowe skrzynki gdyż te są brzydkie i jak mniemam za małe do tego głośnika (podstawa ma kształt trapezu równoramiennego 50cmx30cmx40(h)cm wysokość kolumny to 80cm
uważam że ten kształt kolumny się nie sprawdza. Jakie wymiary powinna mieć?
2 Jeśli miało by to znacznie poprawić efekt to jaka konstrukcja pod suba?
3 czy ta zwrotnica jest ok? jak zmierzyć jej parametry? jak powinna mieć parametry?
4 czy potrzebny mi głośnik średniotonowy?
5 jaki głośnik wysokotonowy do tego zestawu?
6 fundusz na remont powiedzmy nieograniczony (to dlaczego nie kupie nowych pożądnych kolumn ? bo chce je zrobić sam :mrgreen: tak sie uprałem.
7 wzmacniacz to bardzo prosty zwykły wzmacniacz który też zrobił mój tata w niedalekiej przyszłości do wymiany.
Nie mam do niego zastrzeżeń gdyż produkuje bardzo realistyczne barwy bez jakichkolwiek przesterów udoskonaleń polepszaczy jest jedynie za mały.

W przyszłości kolumn chciałbym użyć do kina domowego (ma to sens?) teraz słucham na nich normalnej muzyk w pokoju.
Ale ponieważ mam zacięcie muzyczne nie wiem czy w przyszłości nie były by mi potrzebne do nagłośnienia jakiegoś skromnego zespołu na nie dużej sali.
Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc i przepraszam za brak fachowej terminologii.
Z uwagi na to ze jestem laikiem proszę o drobiazgowość. Pozdrawiam!

UWAGI MODERATORA
zdjęcia zostały usunięte ze względu na zbyt duży rozmiar. Następnym razem wklejaj miniaturki lub zmniejszaj zdjęcia do dozwolonego rozmiaru. Yoshi_80

Co z tego po wrzucaniu zdjeciach na jakies bananowe serwery skoro za miesiac bedzie po nich tylko

brak.png

jak to ma miejsc w wiekszosci tematów. Potem czlowiek czegos szuka a tu klapa, ni ma nic. Trzeba w koncu zrobic z tym porzadek, niech lepiej pieniadze zebrane prze Q (o ile jeszcze je ma) pojda na to a nie na zmiane fajerwerków.

ps nie sadze zeby te zdjecia pomogły komukolwiek w czymkolwiek bo kolumny sa absolutnie zle zrobione wzrotnica pewnie tez chodziło mi tylko o to żebyście wytkneli co dokładnie jest źle

no nic bede szukał dalej ludzi którzy mi jakos pomogą

Dominik22 napisał:
chodziło mi tylko o to żebyście wytkneli co dokładnie jest źle

Dominik22 napisał:
nie sadze zeby te zdjecia pomogły komukolwiek w czymkolwiek bo kolumny sa absolutnie zle zrobione wzrotnica pewnie tez

Skoro sam uważasz że wszystko to zrób paczki od nowa :) i problem rozwiązany.

Dominik22 napisał:
Pytania:
1 Chcę zrobić nowe skrzynki gdyż te są brzydkie i jak mniemam za małe do tego głośnika (podstawa ma kształt trapezu równoramiennego 50cmx30cmx40(h)cm wysokość kolumny to 80cm
uważam że ten kształt kolumny się nie sprawdza. Jakie wymiary powinna mieć?
2 Jeśli miało by to znacznie poprawić efekt to jaka konstrukcja pod suba?
3 czy ta zwrotnica jest ok? jak zmierzyć jej parametry? jak powinna mieć parametry?
4 czy potrzebny mi głośnik średniotonowy?
5 jaki głośnik wysokotonowy do tego zestawu?
6 fundusz na remont powiedzmy nieograniczony (to dlaczego nie kupie nowych pożądnych kolumn ? bo chce je zrobić sam tak sie uprałem.
7 wzmacniacz to bardzo prosty zwykły wzmacniacz który też zrobił mój tata w niedalekiej przyszłości do wymiany.

Ad.1. Co ma kształt kolumny do grania ... zrób takie aby miały wygląd i odpowiedni litraż;]
Ad.2. Zależy czy chcesz dokladać do konstrukcji czy nie ;) Ja bym zrobił nowe kolumny 2way na STXie a z tych 38ek zrobił porządnego suba ;)
Ad.3. Zwrotnica na oko najprawdopodobniej. Zmierzyć możesz mierząc wartości jej elementów i potem szukać jaka jest jej częstotliwość podziału.
Ad.4. Zależy czego oczekujesz i do czego będziesz ich używał...
Ad.5. Normalny estradowy (jak mniemam do takich celów) ;) a nie jakiś piezak no name....
Ad.6. No to zrób kolumny mniejsze ładniejsze i lepsze od tych..a głośniki 38/300 zastosuj jako sub
Ad.7. Jak do wymiany to wymieniaj ;)

Dominik22 napisał:
W przyszłości kolumn chciałbym użyć do kina domowego (ma to sens?) teraz słucham na nich normalnej muzyk w pokoju.
Ale ponieważ mam zacięcie muzyczne nie wiem czy w przyszłości nie były by mi potrzebne do nagłośnienia jakiegoś skromnego zespołu na nie dużej sali.
Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc i przepraszam za brak fachowej terminologii.
Z uwagi na to ze jestem laikiem proszę o drobiazgowość. Pozdrawiam!

Najpierw pomyśl do czego one mają być ;) bo takich kobył w pokoju bym nie chciał trzymać...

Moim zdaniem... złóż zestaw STXa lub kup kolumny a te jako sub.. tylko niekoiecznie do domu ;) (powtarzam się przepraszam ;) ) do kina domowego zrób sobie na głośnikach domowych ;)

A jeśli jesteś laikiem to najpierw poczytaj forum.... ja zanim zrobiłem pierwsze kolumny to rok czytałem forum ;) i arty na stronie główne ;) Pozdrawiam

Powrót