• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaka obudowa do Pioneer TS-301F

Reakcji
0
PIONEER TS-301F ( Free air subwoofer)

Specyfikacja:

Fs - 23,3Hz
Qts - 0,33
Qms - 6,38
Qes - 0,35
Vas - 234,76l

Mms - 73,5g
Xmax - 8mm
Sd - 511cm^2
Re - 3Ohm
Le - 0,37mH
BL - 9,64Tm
P(RMS) - 150W
SPL - 93dB

Zabudoawny Głośnik wyląduje w bagażniku mego auta. Zanim to jednak nastąpi musze wiedzieć jaką obudowe mam zbudować. Chciałbym Was prosić abyście pomogli mi obliczyć objętość i jaki bass-reflex zastosować (albo nie). Z tego co wyczytałem, to ten glosnik nadaje sie do akcji bez obudowy (Free Air). Ale ja nie mam miejsca na polce i wolalbym go zabudować. Próbowałem coś kombinować z winisd, ale jakoś mi nie idzie... Mam nadzieję, że też pomożecie mi w wyborze wzmacniacza, albo chociaż wskazecie na parametry jakie powinien mieć...

P.S. Pamiętajcie ze rozmawiacie z laikiem... :P

Ok. Zainstalowałem programik, ale nie kumam tych wszystkich wykresów... Proszę tylko o objętość skrzyni, to jak ją zrobić już sam wymyśłę... PLIZZZZZZ!!

Glosnik dostalem. Chyba nie pozostaje mi nic innego, jak wywalić to na smietnik, skoro to takie gówno... Dzięki chłopaki, bardzo mi pomogliście!!! ...

Ja bym dał 40-50 litrów zamkniętą.

[ Dodano: 12-09-2005, 14:25 ]
Albo br 40-60 litrów, 26 Hz

Powrót