• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jaka różnica przy zmianie kondensatorów w filtrze na ua741?

Reakcji
0
Witam!!

Chcę zrobić filtr aktywny na UA741, mam program który oblicza dla mnie elementy, muszę tylko podać jaka częstotliwość podziału mnie interesuje oraz pojemność kondensatora, a on policzy mi rezystory.

Mój problem polega na tym że nie wiem jaka będzie różnica gdy zastosuję kondensatory np. 5uF a 50uF? częstotliwość podziału pozostanie ta sama gdyż program dobierze inne wartości rezystorów. Jak zmieni się dzwięk przy 5uF a przy 50uF?

Czy może ktoś mógłby polecić inny filtr? lepszej jakości? ten kosztuje śmiesznie mało bo 35gr? Być może są lepsze za około 1zł:)?

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję

Zapomnij o 741, to szmelc C-MOS sprzed >40 lat do stosowania w obwodach opradu stałego (no prawie) i straszny szumofon! TL072, NE5532 itd. to są odpowiednie wzmacniacze. A co do pojemności - ustaliłbym ją na ok. 100-330nF dla niskich częstotliwośći filtra (100-300Hz) i do tego dobierał rezystory, wartosci 5-50uF są zupełnie nieekonomiczne i tu nie pasują bo musiałbyś stosować kondensatory elektrolityczne i b. małe wartości rezystancji. Jeśli do górnoprzepustowego to koniecznie lepszy wzm. op. i dla częstotliowści kilku kHz użyj pojemności ok. 33-47nF, kondensatory foliowe (MKT, MKP), nie ceramiczne!

Najwazniejsze sa rezystancje w galezi filtru potem dobiera sie kondensatory. Proponuje zapoznanie sie z analogowym sumulatorem ElektronicWorkbench i samemu dobrac elementy filtr. Taki program co sam liczy jest albo bardzo prosty i do kitu albo skompliokowany majacy wiele funkcji o ktorych nie masz pojecia. Przedewszystkim chodzi o wazna dobroz filtra ktora wystepuje pod postacia charakterystyk zwanych od nazwisk np. Besel, Linkwitz Riley, Czebyszew, Butterworth...
Jest tyle gotowych filtrow w dodatku regulowanych wiec radze zrobic cos gotowego.

dziękuję bardzo, jestem już zdecydowany na ne5532 , te wartości 5uF lub 50uF są to przykładowe wzięte z nieba, o rezystancjach wiem ze beda b.niskie i nawet opamp mogłby się wzbudzać, układ mam zasymulowany w protelu przez usera elektrody gdzie moge zmieniac wartości i mi wychodzi wykresik jak to przenosi,

ponawiam jednak pytanie czy różne wartości kondensatorów pomimo tego samego podziału mają wpływ na jakość dzwięku?

[ Dodano: 2005-04-24, 00:37 ]
częstotliwość jaka mnie interesuje to 3kHz do biampingu

Irek juz Ci odpowiedzial. Przy tym samym podziale ale roznych elementach zmienia sie taki parametr jak dobroc filtru. Wobec tego zmienia sie "sposob tlumienia" i ma to jakis wplyw na dzwiek. irek juz podal Ci typowe nazwy filtrow w ktorych dobroci sa rozne. Wpisz w google tam znajdziesz cala mase odpowiedzi jakie to sa dobroci i jak wygladaja charakterystyki.
Pozdro
Dexter

NO:) poprostu nie zrozumiałem że te dobroci mają się do pojemności. Dziękuję bardzo za wyjaśnienie:)
Pozdrawiam wszystkich

Powrót