• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaka tania firma kurierska ?

Reakcji
0
W czasach gdy priorytet poczty polskiej idzie tydzień ponad wartoby może przesiąść się na usługi jakiegoś kuriera ?
Macie jakieś doświadczenia z nimi związane ?
Które firmy mają najniższe ceny ?

Jak chcesz wysylac tanio paczki kurierem to musisz miec podpisana umowe z przewoznikiem, a wymogow wykonawcy napewno nie spelnisz. Dzwonilem kiedys do SCHENKER'a, rozmawialem z dyspozytorkami i np. paczka lublin-->krakow cena dla prywatnych osob 250 zlotych (cena tyczy sie paczki okolo 1kg), cena dla osoby z umowa 5 zlotych, moze sie to wydawac smieszne...
A najtanszy kurier dla osob prywatnych to chyba POCZTEX :), paczka jest na 100% na nastepny dzien.

Psycho, chyba zartujesz?!

ogolnie korzystalem z wielu kurierow, DHL, UPS - dawniej stolia, osemka ogolnie polecam, ceny nie sa wielkie a kurier jest po paczke i mamy gwarancje ze jutro bedzie po drugiej stronie.
ogolnie wage sprawdzaja na oko;p

W miare dobrze jest w DPD i 7. W DHLu i UPS nieraz są straszne cyrki i generalnie sporo paczek nie dociera. W DPD i 7 dla osoby prywatnej wcale nie jest specjalnie drogo.

Psycho, chyba zartujesz?!
Przynajmniej tak jest w shenkerze, zaniechalem moje dalsze poszukiwania jak maja mi oferowac takie ceny (moze zaczalem poszukiwania od najdrozszej firmy), a waga paczek to wiem ze orientacyjnie. Nie jestem pewien ale chyba przewoznik wlicza sobie jakos w cene paczki dojazd do klienta (moze dlatego tak drogo wyszlo :) )?

http://www.opek.com.pl/ Ja korzystam z ich usług, za paczkę do 5kg płacę 27zł. Wysyłałem też 200kg na palecie i zapłaciłem 140zł.

takero, dlaczego nie odpowiadasz na moje wiadomości? :???:

ceny paczek są wysokie jak wiozą do jakiś wiosek , ale żeby pomiędzy dużymi miastami tak ?
Tzn. mam w najgorszym wypadku 50km do lublina, mozliwe ze naliczaja oplaty tranzytowe w obie strony i dlatego taka cena, dlatego skazany jestem na PP. Ale duzy plus dla poczty jeszcze nigdy nie zgubila mi paczki, a juz wyslalem sto pare. W moim przypadku priorytet najdluzej szedl cos okolo 3 tygodni :)

UKA napisał:
http://www.opek.com.pl/ Ja korzystam z ich usług, za paczkę do 5kg płacę 27zł. Wysyłałem też 200kg na palecie i zapłaciłem 140zł.
ja dostalem przez nich pare lat temu paczki z zamowienia z audiocomponents (wspolne na audiostereo) i za 2 paczki lacznie nie wiecej niz 30kg zaplacilem ponad 100zl :|

kurierem dostalem paczki z polinka i faktycznie warto doplacic te 8-9zl zeby paczka byla kolejnego dnia przed poludniem ;)

Psycho napisał:
Ale duzy plus dla poczty jeszcze nigdy nie zgubila mi paczki
do kolegi przyjechal koles z paczka. idzie do niego z kartka ze powinien to miec ale niema jej na samochodzie... paczka znalazla sie dopiero po 2 tygodniach...

Psycho napisał:
W moim przypadku priorytet najdluzej szedl cos okolo 3 tygodni
a mi sie 2x zdazylo ze dostalem paczke poczta w 23godziny :P (ale o dziwo obie z dexona)

ale to chyba wina zblizajacych sie swiat??
skoro tak jest to fornir dostane dopiero w przyszlym tygodniu :|

pochwale sie ze kiedys dostalem paczke z pp na nastepny dzien chociaz nie byl to priorytet ;) paczki mi narazie dwie zgubila... jedna idzie juz ponad 2 lata a druga okolo 4 miesiecy, sluch po nich zaginol....

co do kurierow to nie polecam ups (kiedys siudemka), zniszczyli mi jedna paczke a kasy z ubezpieczenia nie dostalem i podejzewam ze juz nie dostane... ogolnie maja jakies glupie zasady, zeby uwzglednili mi reklamacje musialem wyslac z tone papierow i zaswiadczen listownie...

Niestety PP to instytucja tkwiąca jeszcze w komunie po kolana. Mają setki tysięcy paczek każdego miesiąca a przed świętami nawet liczyć można w milionach a władze nie myślą o zwiększeniu mocy przerobowych. Mam kolegę na jednej z dużych rozdzielni i nieraz mi opowiada "jak to działa" - raczej wczesny Gierek niż XXI wiek!

A co do wszelkich kurierów to mam jak najlepsze (na razie) odczucia. Paczki na razie wszystkie dotarły nie uszkodzone i w następny dzień po nadaniu. Koszty trochę wyższe ale coś za coś. Tragedii jednak nie ma - jedna z paczek ok 31 kg przyszła DHL`em w cenie 29zł netto, w zeszłym tygodniu kupiłem pralkę w firmie LMS (waga 73 kg) i z Warszawy dotarła za 65 zł w półtora dnia (UPS).

A ja słyszałem w wiadomościach, że we Wrocławiu bodajże jest jakiś zastój pocztowy, więc mogą być, a raczej BĘDĄ jaja ;)

DPD (dawniej masterlink) to jagorsze co istnieje. Pracuje w TP i korzystamy z ich uslug
podczas dostarczania modemow i umow - wiele z nich nie dociera do adresatow z
niewyjasnionych przyczyczym (lub wyssanych z paca, typu: samochod sie popsul, klienta
nie bylo w domu, etc.)

IMo najlepsze sa GLS i UPS. DHL to delikatnie mówiąc ścierwo. Zawsze paczki dochdziły do mnie na czas GLSem i UPSem to samo w druga strone.

Co do poczty to bywa rożnie od priorytetów idących 3 tygodnie po priorytety idące 20godzin:) Wszystko jednak z nastawieniem na 3dni do 3 tygodni.

UPS widze sporo tańszy od GLSa :)
Ja kontakt jedynie z GLSem miałem, ale nigdy mnie nie zawiódł, tyle że wysyłka kompa z monitorem za 50zł netto to średni interes...

Ja wysyłałem duże paczki zawsze "Opkiem". Kolumny 40kg dotarły całe, no ale były baaardzo solidnie zapakowane :D Czemu Opek?? Kumpel polecił niby dobra firma wiec niech bedzie. Paczki również ważą na oko chociaz Pani w siedzibie firmy zazwyczj podawała niższe koszty przesyłki niż te które obliczał kurier. Jedyny mankament tej firmy który dostrzegłem ( w moim mieście) to ze maja tylko jeden samochód :-D i jak im sie zepsół to musiałem czekać.

Z tego co pamietam za wysłanie wzmacniacza zapłaciłem 44zł (wage podałem na oko z zapasem 10kg + ubezpieczenie na 300zł). Jak sądzicie dużo to czy mało, bo nie mam żadnego porównania??

i tak w razie czegos zebys mogl odzyskac kase z ubezpieczenia musisz miec jakis kwitek, ze to tyle kosztowalo, a jak nie masz paragonow, faktor itp. to radze udac sie do rzeczoznawcy przed wysylka bo kasy niestety nie odzyskasz - polska rzeczywistosc, przrabialem to niedawno

No cóż, PP tez mi nawala, na paczki czekam juz od ubiegłego tygodnia. W nich jest jedna wysłana kurierem UPS i w ciagu 7 dni do mnie nie dotarla :(

Powrót