• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaką wyrzynarkę kupić?

cudny90

DIYaudio.pl logo creator
Reakcji
1
Witam, planuję zakupić sobie wyrzynarkę :)

Chciałbym coś lepszego z niższej półki :)

Wiem, że mogę dać 200zł i mieć jakiegoś BOSCHa, czy coś w tym stylu, ale nie mam zamiaru tyle wydać.

Nie podaję kwoty, proszę o rozsądne propozycje :) Ale chodzi mi o coś tańszego.

Będę jej używał do cięcia wiórówek, mdfu, plexi ... Nie będzie zbytnio katowana :)

No powiem Ci, że też myślę nad kupnem frezarki ...

A frezarką wszystko sobie ładnie powycinam po linii prostej?

w frezarce nie potzreba linijki bo jest prowadnica...
do takiego DIY jest lepsza - wszystko dokladnie i wiecej roznych zastosowan;))

tzn tak - jezeli do robienia kolumn to zdecydowanie praktyczniejsza jest frezarka. jednak jezeli chcesz duzo wycinac i nie tylko do kolumn to lepsza i szybsza bedzie wyrzynarka

Jednak kupię chyba frezarke ;) Jeszcze z babcią muszę pogadać :D

A co myślicie o firmie EINHELL ??

Jak na moje oko, to wyrzynarki ma fajne, jedną miałem raz pożyczoną od wujka to nie mam zastrzeżeń

kolega kupil jakis wyzszy model. niby mocna itp ale jakos najtanszy bosh lepiej pracuje :P
no ale od 2 lat ja ma wiec niema tragedi

Frezarka zawsze droższa niż wyrzynarka... A co do tej drugiej, to kupiłem w zeszłym roku jakąś zieloną za 35zł w Castoramie i działa elegancko :) Tylko od czasu do czasu trzeba noże wymienić, co by ostre były :twisted:

ghazi, racje masz mówiąc, że frezarka sporo droższa ...

A jeszcze mam pytanko, bo cena yrzynarek waha się w zależności od mocy ...

Jaka moc jest potrzebna, żeby sobie spokojnie wyciąć wiórówkę, mdf, bo plexi to luz :P

Żadnych blach, stali i innych metali nie będę ciąć ...

Dzisiaj, gdy zacząłem robić obudowe do wzmacniacza ... pożyczyłem od kumpla wyrzynarkę ...

Tempy nóż już był, wnerwiłem się i wziąłem moją własnoręcznie zrobioną mini cyrkulake :) Po prostu wiórówka idzie jak masełko ... Do tego równiutko :)

Nie kupuje wyrzynarki ;) Bo poco? :D

Frezarka się przyda do wycinania okrągłych otworów i kwadratowych na upartego tez :)

No i do frezowania :)

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, zdecydowałem, że kupię frezarkę, ale jeszcze nie teraz ... Jak będę robił kolumny i będzie potrzebna pod frezy :)

cudny90, frezarka potrzebna jest nietylko do robienia otworow i podfrezowan :P pokaze do czego jeszcze jak tutoriala napisze

No tak, wiem :) Może przy tutorialu nauczę się posługiwać frezarką i poznam jej możliwości do końca ;)

Ludzie nie zachwalajcie wyrzynarek za kilka złotych z marketu. Przecież w tym nawet noża nie da się pionowo zamontować. Robiłem takim Pegasusem i dramat. Ja mam Skila który też jest marketówką ale z dobrym nożem da się tym w miarę pracować. Noże mogę polecić Metabo. Komplet trzech kosztuje chyba 17 zł. I mówienie że tępy nóż wchodzi jak w masło to jakaś kolejna bzdura. Kupcie coś porządnego, porównajcie i wtedy polecajcie.

Witam. W zupełnosci sei zgadzam. Chcesz kupic dobra frezarke do 200zł?? Nie ma takiej mozliwosci. Albo kupisz cos co po miesiacu sie rozpadnie,albo nic nie znajdziesz-no chyba ze za pare zł z marketu. Posłuzy tydzien. Nie opłaca sie inwestowac w wyrzynarke. MOja rada: dolozyc troche wiecej i kupic porzadny sprzet. Popatrz tutaj http://allegro.pl/show_shop.php?string=frezarka&shop_id=1740206
Masz szeroki wybór donrych,markowych maszyn. Przemsl to. Pozdrawiam.

co to za link? bo nie widzę dla nich większego zastosowania w naszym diy.....

tu chodzi o frezarkę górnowrzecionową do drewna :wink:

damasol napisał:
co to za link? bo nie widzę dla nich większego zastosowania w naszym diy.....
w pracy na co dzień pracuje na takich dużych manualnych frezarkach narzędziowych... nie wiem czy jesteś w stanie wyobrazić sobie jakie cuda potrafią one robić :] w diy :]

wiem, wiem... marzy mi się taka ;) ale marzenia się niedługo spełnią bo sobie postanowiłem zbudować małą frezarkę cnc, sterowniki już gotowe :mrgreen:

Powrót