• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki amplituner do kina domowego?

Reakcji
0
Witam

Poszukuje amplitunera do kina domowego, a ze nie za bardzo sie znam na tych wszystkich systemach dzwieku czyli DTS, DD, EX czy jakies tam inne chcial bym sie dowiedziec na jakie musial bym zwrocic uwage, i ogolnie na co patrzec przy wyborze.

Na uwadze mam jeden amplituner mianowicie :

DENON 1909

I jak to ma sie ten system 7.1 ??? czy mam rozumiec ze dopiero w filmach na BD taki system jest wykorzystywany ???

I co to jest ten certyfikat THX i czy warto zwracac na to uwage ??

Nie bierz z 7.1 bo to nie ma sensu. Mało który film/koncert jest nagrany w tym formacie.

No slyszalem ale ja zawsze kupuje cos troche na pozniej :))) by nie zmieniac ciagle czegos ;)

Zastanawiam sie w takim razie po co ten system 7.1 ??? podejrzewam ze dopiero za jakis czas beda to wykorzystywac.

Za bardzo nie znam sie na tych systemach jakies DTS, DD HD, a teraz jakies TRUE HD jest itp

Czy filmy na BLU-ray maja jakis inny system dzwieku ??? tz chodzi mi jakis dodatkowy ktory jest lepszy niz w filmach na DVD ? czy wszystkie firmy opieraja sie w sumie na tych samych systemach ? tz DTS, DD, PROLOGIC itp ???

I co to jest ten Certyfikat THX ? :)

Po pierwsze musisz sobie zadać pytanie, ile pieniędzy masz do wydania. Po drugie czego oczekujesz od sprzętu. Po trzecie natomiast czy nie przeszkadza ci kupno sprzętu używanego.
Biorąc pod uwagę cenę Denona z podanego wyżej linku wnioskuję, że do wydania masz ok. 2500 zł a za tą kwotę możesz sobie zafundować naprawdę sprzęt z wysokiej półki (np Yamaha dsp-a1, dsp-az1, lub jakiś model wysokiego Denona).
Osobiście, gdybym miał taką kwotę do wydania to zainwestował bym w jakiś model Sony z serii ES (np STR-DA50ES bądź coś z serii QS) a resztę zainwestował w stereofoniczną końcówkę mocy - do podłączenia Pre-Out i zasilenia kolumn frontowych (np Gainclone). Takie połączenie zaoferuję naprawdę "mocnym" dźwiękiem i zawstydzi niejeden nowy amplituner za kilka/kilkanaście kzł.
Co do źródła i dekoderów DTS, DD, DTS-HD itp pada pytanie: skąd będziesz czerpał "nowości" i na jak długi okres czasu ma ci ten ampli służyć. Jeśli "intensywnie korzystasz z przepustowości łącza internetowego" a zarazem żywotność nowego sprzętu oceniasz na kilka lat to nie zaprzątaj sobie głowy 7.1 bądź HD audio i zainwestuj w sprzęt jaki zaproponowałem ci wyżej a jeszcze kilka stówek z w/w kwoty zostanie ci w kieszeni.

Nie znam nikogo kto by mial w domu zestaw glosnikow 7.1 amplitunery maja w standardzie 7 kanalow choc niektore firmy zaczynaja sie cofac do 6 czy 5.

Standard wielokanalowego dzwieku to dolby digital zwany tez AC3 i on bedzie zawsze bez wzgledu co wymysla nowego. Kazde zrodlo musi go posiadac plus ew ktorys z ''lepszych'' systemow jak np ten z plyt BD. Jak na razie amplitunery z tymi systemami sa dosc drogie wiec nie oplaca sie ich kupowac a i nie sa potrzebne bo wszystkie amplitunery wysylaja strumien dolby digital. Niestety jest wiele dziwnych ''niedopasowan'' standardow i za jakis czas okaze sie jak to zostanie rozwiazane.
Jak ja bym teraz kupowal amplituner to zwrocilbym uwage na zlacza HDMI jako wejscia i wyjscia.

Zapomnij o certyfikacie THX.

Jeśli chodzi o wyposażenie to temu Denonowi ciężko cokolwiek zarzucić. Mieszkasz w dużym mieście to może spróbuj przejść się do jakiegoś salonu i posłuchać ten sprzęt. Co do THX to jest to certyfikat przyznawany przez laboratoria LucasFilm. Tylko jakoś do tej pory nie spotkałem się z dokładnymi wytycznymi według których ów certyfikat jest przyznawany. System 7.1, no cóż montują je wszyscy tylko po to żeby nie stracić w oczach klientów. W zasadzie tylko BD posiada dźwięk zapisany w formacie 7.1. Radze wybrać się na odsłuch, weekend tuż tuż.

A moim zdaniem ten denon to jeden z lepszych wyborów w tej cenie. Ja polecam. Jednak zawsze jest jakieś ale, otóż musisz zdecydować czy zatrzymujesz się na etapie zwykłego dvd czy stawiasz jednak na nowoczesność i dokonujesz zakupu bardziej przyszłościowego. Jeśli to pierwsze to w tej cenie z drugiej ręki można kupić naprawdę rewelacyjne ampli sprzed paru lat wtedy sprzedawane jako topowe modele danych firm które zarówno przy filmie z DVD jak i w stereo zagrają lepiej niż ten denon ale z kolei w tym momencie zamykasz się praktycznie na nowe wchodzące formaty. Tamte modele nie mają złącz hdmi, nie obsługują nowych formatów dźwięku, nie posiadają zaawansowanych skalerów obrazu. A co do systemu 7.1 to wszystkie ścieżki dźwiękowe na płytach Blu-Ray są zapisane właśnie w tym formacie, jeśli ustawisz u siebie jednak standardowy system 5.1 to dodatkowe wyjścia możesz zastosować jako biampling do frontów albo do napędzania osobnej pary głośników w innym pokoju (tzw. zone2).

Jeśli nawet nastawiasz się na przyszłe (czytaj HD) formaty dźwięku, to nie wiadomo co będzie standardem za 3-4 lata. Co do tego Denona to sprzęt jest OK, ale pieniądze te można lepiej wydać... Weźmy pod uwagę kosztorys producenta. Za każdą dodatkową końcówkę mocy (poza "standardowe" 5) trzeba płacić. Za każde złącze HDMI (odtwarzacz BD/mediaPC można podpiąć bezpośrednio pod TV/projektor i oszczędza się tym samym na nie tanich zresztą przewodach HDMI) trzeba płacić. Za skaler w amplitunerze (wg mnie jest zbędne ponieważ każdy odtwarzacz BD ma na swoim pokładzie skaler) trzeba płacić. Zresztą posiadając ampli z wyjściem pre-out wraz z końcówką mocy nie zamykamy się na nowe formaty ponieważ w każdej chwili możemy sprzedać nasz przedwzmacniacz z dekoderami (czyli nasz amplituner) i zakupić "nowocześniejszy" podłączając pod posiadaną końcówkę mocy. Sam posiadam takie zestawienie i jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku. Media PC podłączony mam pod TV i projektor poprzez HDMI i DVI a dźwięk optykiem do ampli podłączonego do końcówki mocy. Dla mnie gitara i to za znośną kaskę :mrgreen:

Przegladalem dzisiaj filmy BluRay i na ok 10 sprawdzownych zaden nie mial dzwieku 7.1 ;) wszystkie 5.1.

Cos mi sie wydaje ze to taka nowinka bardziej :) no i pokoj mam 9m2 wiec zagracanie nim 7 glosnikami to chyba taki sobie pomysl.

Za pewne zeby uzyskac dobry efekt to i tak pokoj musial by byc chyba conajmniej 20m2.

Wiec nie wiem czy nie skusze sie poprostu na 5.1 jak pisaliscie, bardzo fajny denonik za ok 1500zl wiec cenowo sporo mniej a jak mam przeplacac po to by raz na 20 filmow trafic film z 7.1 to chyba bez sensu :)

http://www.allegro.pl/item627411549_denon_avr_1509_pl_gw_w_wa_bunczuk_9.html

I powiedzcie mi jeszcze takie pytanie, bo mam fronty na visaton w170sc+sc10n, domyslam sie ze pozostale glosniki surround, central powinny byc na tych samych przetwornikach ale z racji takiej ze mam niecale 10m2 wiec maly pokoj myslalem zeby dac 13stki visatona na surround i na central, myslicie ze tak moglo by to wygladac ? czy raczej sklaniali byscie sie do zrobienia juz na tych samych glosnikach mimo wszystko

raffal81 napisał:
fronty na visaton w170sc+sc10n, domyslam sie ze pozostale glosniki surround, central powinny byc na tych samych przetwornikach ale z racji takiej ze mam niecale 10m2 wiec maly pokoj myslalem zeby dac 13stki visatona na surround i na central, myslicie ze tak moglo by to wygladac ? czy raczej sklaniali byscie sie do zrobienia juz na tych samych glosnikach mimo wszystko
mysle ze w130 bedzie tez dobrym wyborem i nie bedzie problemu. na centrala bym pomyslal nad w100

Ja na twoim miejscu brałbym 1909. Po pierwsze ten 1509 nie posiada złącza hdmi w wersji 1.3b a tylko takie pozwala przesłać cyfrowo dżwięk 5.1 w wersji HD (różnica między zwykłym DD czy DTS jest naprawdę duża) i w ogóle nie posiada dekoderów nowych formatów dźwięku, nie posiada wyjścia pre-out dla frontów dlatego nie podłączysz sobie lepszego wzmaka stereo czy końcówki mocy do odsłuchów w stereo, no i ten ampli daje max. 30-35w na kanał przy odsłuchu w systemie 5.1. Już lepiej w takim razie kupić używany ampli z wyższej półki bez wejść hdmi które w 1509 i tak są bezużyteczne i cieszyć się duużo lepszym dźwiękiem w zwykłym DD czy DTS niż z 1509. Ktoś pisał że nie wiadomo jakie formaty będą za 3-4 lata, otóż bzdura, jak za 3-4 lata płyty BR będą w połowie tak popularne jak teraz DVD to będzie dobrze. Taki 1909 na najbliższe lata poradzi sobie spokojnie ze wszystkimi formatami. Poza tym to olbrzymia wygoda (przynajmniej dla mnie) jak masz wszystko podłączone do ampli pojedynczymi krótkimi kabelkami hdmi w szafce a do tv czy projektora idzie tylko jeden kabelek no i wszystko przełączasz z jednego pilota odpada żonglowanie pilotami :)

Fakt, z tymi 3-4 latami to przesadziłem ale chciałem uzmysłowić uniwersalność takiego rozwiązania jakie zaproponowałem. Co do żąglerki pilotami uwierz, że mam uniwersalnego Logitecha i CAŁY sprzęt (zarówno do kina jak i do stereo) obsługuję z jednego pilota..

maq73

pełni dyskretny 5-kanałowy wzmacniacz o mocy 110 W (6 ohm) w każdym kanale i masywnym radiatorem chłodzącym bez zakłócającego wentylatora

Pisales ze max 35w na kanal, to za bardzo nei rozumiem bo tutaj pisza ze w kazdym kanale 110w (6ohm)

dwa wejścia i jedno wyjście HDMI 1.3a

tutaj jest to HDMI 1.3a czy tez mam rozumiec ze ta wersja jest jakas lipna ? :))))

oczywiscie opisuje tutaj ten model 1509 :)

pytam sie o wszystko bo jednak jest to spora sumka zeby kupic a pozniej zalowac ;P

Ja polece
http://audio.com.pl/index.php?page=testy&act=html&katId=13&id=100
Denona 1908, no chyba ze pieniadze dla Ciebie to nie problem to bierz 1909.
Dlaczego?
1908 jako nie produkowany, nowy z 3 letnia gwarancja z salonu zakupilem za 1450zł, a roznice miedzy nowym bratem sa kosmetyczne.
Ale teraz mozesz juz go nie dorwac...co do samego sprzetu... co z tego ze 7.1? i tak podlacze 5.1, (fronty w biampingu), a wszystkie ampy 7.1 od swoich braci 5.1 sa troszke mocniejsze, wiec dostajemy ciutke wiecej mocy na kanał:) owszem, za wszystkie bajery placimy...ale to juz zakup na pare lat:)
1509 sobie daruj odrazu, tak samo tanie yamahy, no chyba ze do muzyki masz cos innego.

Sluchalem w salonie tez Yamaha RX-V661, i w kinie miala lepsza dynamike, jednak w stereo i muzyce juz sucho. Dlatego wybralem denona (80% muza 20% filmy)1908.

Te 110W jest na jeden kanał ale gdy gra tylko jeden kanał, gdy trzeba zasilić 5 kanałów jednocześnie (wszystkie są zasilane z jednego trafa) to ta moc spada właśnie do tych 30W i to jest realne, chyba że chcesz słuchać na jednym głośniku :wink:

Co do hdmi w tej wersji, to jest tak jak piszesz, na obecną chwilę to lipa, nie prześlesz takim złączem gęstych formatów dźwięku z BD

Tu ktoś go testował
http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=12184
A tu jest test jego droższego brata 2309, u niego producent podaje 130W na kanał a przy obciążeniu wszystkich końcówek dał max 63W na kanał.(dane z działu labolatorium tego testu)
http://www.audio.com.pl/index.php?page=testy&act=html&katId=13&id=119
Dane producenta to często takie ...półprawdy i raczej jak szukasz sprzętu to raczej czytaj testy a nie opieraj się tylko na danych producenta bo to najczęściej marketingowy bełkot.

to chyba jest logiczne, jak trafo z gniazdka ciagnie 450W to jakim cudem mialby dac 7x110W:) prawa fizyki nie oszukamy. Tylko na allegro spotkamy chinskie ampy o poborze 200W i mocy 5x 100W:D

Moc mnie nie interesuje bo jest dla mnie wystarczajaca, w 18mkw wiecej mi nie trzeba,
a tak wypadly pomiary 1908:
http://audio.com.pl/pics/testy/max_denon_avr-1908_4lab.jpg
jednym slowem od 1509 2x mocniejszy, jak juz wspomnialem zamiast najtanszego ampa lepiej wziac juz uzywany topowy model ze starszej serii

Aha no tak w sumie logiczne ;)

Tylko teraz sprawa taka ja mam kolumny 4 ohm a w ampli widze ze od 6 ohm sie zaczyna czy to jest jakas przeszkoda ???

Jezeli nie to chyba w takim przypadku moc na poszczegolny kanal bedzie chyba jeszcze troche wieksza ? :))))

To jest test modelu 2309 prawie 3 razy droższego :) podałem ten link dla zobrazowania jaka jest prawdziwa wydajność ampli w 5.1 a czego nie podaje producent, bo jak by to brzmiało że klocek za 4500 ma moc 60wW na kanał, marketingowa ściema.

raffal81 napisał:
Aha no tak w sumie logiczne ;)

Tylko teraz sprawa taka ja mam kolumny 4 ohm a w ampli widze ze od 6 ohm sie zaczyna czy to jest jakas przeszkoda ???

Jezeli nie to chyba w takim przypadku moc na poszczegolny kanal bedzie chyba jeszcze troche wieksza ? :))))
One oficjalnie 4ohm nie wspieraja, jednak nie ma najmniejszego problemu z takowymi:)

Ja wlasnie wczoraj podlaczylem pod kompa do karty dzwiekowej, przod visaton w170sc+sc10n i tyl podlaczylem takie male od kina domowego kolumienki i efekt naprawde swietnny lepsze to niz nic ;)))) zawsze jakis dzwiek przestrzenny :) co najlepsze to potrzebowalem jakis wzmacniacz zeby te tylne kolumienki napedzic :P i znalazlem takiego starego radmora 1500 czy jakos tak sie nazywa w takiej obudowie drewnianej ;)))

jeszcze musze przestudiowac te amplitunery i sie w koncu zdecydowac :P

Powrót