• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki Bass-Reflex lepszy...

Reakcji
0
Witam,

Jak wcześniej pisałem na forum, chcem stworzyć kolumny na GDN-18-120-6-SW + Visaton SC 10N. Głośniki Visatona już mam, teraz składam zamówienie na f-a-s'ie. Proszę o poradę, czy średnica Bass-Reflex wpływa na jakość dźwięku, jeżeli tak, to którą radzicie wybrać dla tego głośnika?

PS. Próbowałem przeprowadzić symulację i WinISD Pro, ale niestety wyskakuje mi błąd "Invalid floating point operation". Może ma ktoś ten głośnik w bazie programu i byłby łaskawa wyliczyć mi Bass-Reflex dla obudowy 16l, strojenie 51Hz.

Pozdrawiam

BR dajesz jak najwiekszej srednicy sie da , zeby tylko dlugosc nie byla makabryczna np 25cm.
Jesli wychodzi CI ze w Twojej obudowie BR moze miec 5,5-7cm srednicy to miesci sie w granicach rozsadku, byle przy zakladanym strojeniu nie byl za dlugi.Oczywiscie im wiekszej srednicy tym bedzie dluzszy, lecz przy wiekszych srednicach mniej niepozadanych efektow bedzie.

Mam 18sw w 15l @ 50hz i dopiero br o średnicy 7 cm, a nawet nieco więcej dał zadowalające rezultaty ...
Przy mniejszym - 5.8cm świszczało nieźle...

Zgadza sie przy wyzszym strojeniu wieksza efektywnosc powoduje wielki przeplyw powietrza, za to nizej strojac nie zawsze dlugosc tunelu jest rozsadne.

Powrót