• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki DAC usb z wyjściem optycznym ale nie na kosci BurnBrown

Reakcji
0
Witam
Potrzebuje kupić jakis DAC ktory najlepiej żeby miał wyjście optyczne i nie był zbudowany na przetwornikach PCM BurnBrown. Nie bardzo on chce działać pod androidem 6.0.1 a do niego będzie podpięty. Co polecacie? Wolałbym żeby to był budżetowy sprzęt niż za 1 czy 2 tys zl

A rzeczywiście potrzebujesz przetwornik cyfrowo-analogowy? Czy wystarczy Ci konwerter USB->TOSLINK/SPDIF?

potrzebuje podpiąć go do tabletu przez USB i miec wyjście optyczne do procesora DSP

DAC = Digital to Analog Converter. Przetwornik sygnału cyfrowego na analogowy. A Ty chcesz z USB wypuścić sygnał cyfrowy z tego co widzę, więc gdzie tu logika?

Ma innego dac-a ktory mu nie pracuje z telefonem jak pamietam.. moze go zostawic... tylko inaczej wejdzie sygnalem cyfrowym...

Wysłane z mojego telefonu

Chłopaki, tak jak pisałem w temacie, dac z wyjściem optycznym, ale nie na kości BurnBrown. Ten z linku jest właśnie na BB
Jeśli są konwertery USB na optyk to takie coś mnie urządza, ale czegoś takiego nie znalazłem

Procesor to helix c-dsp, jest tu wejście optyczne i analogowe, koaksjalnego nie ma. Analogowego nie chce używać ze względu na kamerę cofania która jest "dopinana" do huba poprzez podanie zasilania na pracującym tablecie, co często powoduje strzał w głośnikach. Niektóre dac'i to niwelowały, ale np pcm2704 strasznie strzelał. Na optyku było idealnie bez najmniejszych zakłóceń

a i jeszcze jedno czy z takim konwerterem jak podałem będzie działać Volume z tabletu? Na Dac'u działa

Volume powinno działać bo ściszasz strumień w systemie operacyjnym czyli regulujesz głośność cyfrowo.
Z tymi chińskimi konwerterami na układach CMedia jest taki problem, że soft na nich nie do końca jest optymalny. Kolega .3lite z tego forum nasiedział się żeby w swojej wersji tego konwertera poprawić ten software.
Ja osobiście wolałbym użyć konwertera .3lite'a i dorobić do niego wyjście toslink co nie jest zasadniczo problemem, bo spdif i toslink są z punktu widzenia protokołu takie same, zmienia się tylko medium przesyłu danych (światło w światłowodzie lub prąd w miedzi lub innych metalach).
Przede wszystkim sprawdziłbym najpierw czy ten konwerter Ci zadziała w stereo, pożyczyły od kogoś coś lokalnie...bo jak kupisz z Chin to już raczej tego nie zwrócisz.

No ale faktycznie.. kupowac dac.. zeby po optyku wejsc do procesora z kolejnym dac w srodku... to troche dookola...

Wysłane z mojego telefonu

Powrót