acebix napisał:
prawdopodobnie kupię alpharda lw-800
Są dwie wersje tego głośnika 4 ohm i 8 ohm. Miałem wersję 8 ohm, która z opinii na forach była raczej tą gorszą wersją - i faktycznie, nie jest to coś godnego polecenia. Bardzo mała efektywność, słabe zejście a do tego wysoki Qts (nawet ten deklarowany przez producenta) co w polączeniu z kilkoma innymi parametrami trochę skreśla go jako głośnik do obudowy BR - a piszesz, że właśnie taką chcesz zrobić.
Piszesz, że chcesz wydać na głośniki około 60zł/szt - czyli 120 zł - na LW800 zaoszczędzisz tylko jakieś ~20 zł - czy to gra warta świeczki? W przypadku zakupu GDN-22-SCX przekraczasz swój budżet zaledwie o ~30 zł a masz głośnik sprawdzony, przetestowany w wielu aplikacjach i generalnie chwalony - popatrz w dział gotowych konstrukcji, znajdziesz tam wiele informacji na jego temat.
A jeszcze jedno, może pisałeś a ja nie doczytałem... Co chcesz zrobić na tych głośnikach? Kolumny czy subwoofer? Bo obawiam się, że chodzi o to, że masz jakieś kolumny (pewnie produkcji starego Tonsila) w których posypały Ci się niskotonowce i chcesz je wymienić - stąd konkretna średnica głośnika i objętość obudowy - czy tak? Bo jeśli tak to zapomnij o moich poradach