• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki głośnik do suba do TDA7294?

Reakcji
0
Cześć! Mam nadzieję że to dobry temat.
Mam wzmak stx a10 z stxowego suba, napędzam tym sobie Soundstream Rubicon 10 w domu.
Wzmak firmowo jest zbudowany na tda7294 i ma 4000uF w zasilaniu (może dołożyć kondensatorów?), gubi się nawet przy rubiconie.

Chciałbym wrócić z rubiconem do samochodu i kupić jakiś glośnik do tego wzmacniacza. Głośnik ma być wsparciem dla stereo (monitory na Fostexach). Warto, czy sprzedać ten panel i polować na coś mocniejszego? (podpowiem że nie za specjalnie mam funduszy)

Firma kondensatora może delikatnie zmienić barwę dźwięku, ale nigdy nie doda mu mocy!! co najwyżej pojemność może trochę zmienić.
A przy tda to może i w ogóle nie wpłynie na dźwięk..

trudno dobrac obecnie glosnik ktory zadowoli sie 70w wzmacniaczem
zainteresuj sie STX S-200

to jest starszy model i nie wiem jak to brzmialo
grzebac mozna, ale ciezko bedzie
elektroniki nie zmieniaj

Sub miałby wspomagać system w stylu multiroom do chilloutu, czyli grać dość cicho (i nie buczeć jak w serii).
Potrzebuje czegoś w stylu BOSE FREESPACE 3.
Może dałoby się zrobić coś na tym panelu coś na mniejszym ale szybszym glośniku a może w obudowie zamkniętej?

jak dasz cos malego w obudowe zamknieta to bedzie jeszcze ciszej :p
zmien glosnik na lepszy ;)
ten z S-200 gra juz na poziomie. nie buczy, nie dudni, dobrze zgrywa sie z kolumnami

Paweł,
Pisałeś kiedyś, że nie da się kupić samego SW.STX.10.2.200.4.F.S.MC bo jest robiony na potrzeby suba, coś mi polecisz? :)

Tylko zwroc uwage ze to 2-cewkowy glosnik pod 2 kosci specjalnie pod to zaprojektowany!
Drozszy model mial az 3 cewki! (210w)
ja bym poszukal uzywanych starych samochodowych

Ostatnia edycja:
Ciekawe konstrukcje są na tym głośniku. Rozwojowo można by go kiedyś lepiej zaamplifikować :)

Z ciekawości, co siedzi w aktiv 250 bo nie mogę zgooglować, mostek tda?

Powrót