• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jaki głośnik do subwoofera aktywnego

Reakcji
0
witam jestem nowy na tym forum jak wybrałem zły dział to sorry
chce zbudować jakiś fajny subwoofer aktywny 8 Ohm zasilany na transformatorze .
mam kilka pytań:
1.jaka jest różnica między obudową bass reflex , szczelinową , BR i bass boost
2. jaki głośnik polecacie dla fana niskiego bardzo bardzo mocnego basu
to są głośniki jakie mi się podobają :
sw stx 15
eminence BETA-15A
eminence BETA-12A-2
eminence ALPHA-15A
eminence DELTA PRO-18A
eminence KAPPA-15A - ten chyba najfajniejszy
stx gdn 38
tonsil gdn 30/120
stx 12.2.500

Bardzo dziękuje za każdą odpowiedź :)

Ostatnia edycja:
1.jaka jest różnica między obudową bass reflex , szczelinową , BR i bass boost

Nie wiem co to obudowa bass boost, ale tutaj poczytasz o BR: http://diyaudio.pl/content.php/37

2. jaki głośnik polecacie dla fana niskiego bardzo bardzo mocnego basu

Drogi :) + mocny wzmacniacz, ponieważ bez niego nie uzyskasz tego czego oczekujesz.

Najpierw określ do czego ma być ten sub (do stereo, kina, czy napierdzielania na imprezach) i w jakim pomieszczeniu ma grać.
Podaj też kwotę za jaką mógłbyś nabyć ten głośnik.

Wszystkie wyżej są mierne do Twoich wymagań. Bez korekcji nie zagrają. A i z nią też nie.

subwoofer ma być do stereo sony ss-mf450h a później do tonsil zeus które mam zamiar zbudować , jestem fanem bardo mocnego basu słucham głównie brutal dupstepu i bass bostu (muzyka z dopiskiem bass bosted na YT) subwoofer będzie podpięty do sony str de 400 to też mam zamiar wymienić za jakiś czas na denona albo yamahe
cena głośnika do około 400zł
czy ma sens 4 Ohm głośnik jak to będzie aktywny woofer to i tak chyba nie ma różnicy
wzmacniacz i zasilacz kolega z pracy mi zbuduje do tego suba

Ostatnia edycja:
UWAGI MODERATORA
Nie ten dział !
Przenoszę .
Proszę przeczytać regulamin główny i działów .

subwoofer ma być do stereo sony ss-mf450h...

To wystarczył by STX 12" domowy.

...a później do tonsil zeus które mam zamiar zbudować

Niestety w tym przypadku to jedynie 15".
Najtańsza opcja to ten: http://www.stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-a-mc-duplikat-1.html
Chyba że skusisz się na 18", to wtedy ten: http://www.stx.pl/sw-stx-18-4-1300-8-f-a-mc-duplikat-1.html

Ale bez wzmacniacza min 500W (przy danej impedancji głośnika) lepiej tych głośników nie kupuj.
Mógłbyś wybrać 15" w wersji 4 ohmy, wtedy wzmacniacz wyjdzie taniej.

Jak chcesz dużej mocy to celuj w głośnik 4 ohm . Przy 8 ohm ciężko o wzmacniacz który ma dużą moc .

Czyli kupic stx wersje 4ohm

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dzieki za pomoc jak kupie ten głośnik to założę nowy temat jak zbudować ten subwoofer

Powrót