• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki głosnik do subwoofera zamiast bsw 104??

Reakcji
0
Witajcie;)
Powoli zaczyna mi sie nudzic BSW 104II i myśle nad wymiana,Lecz istnieje pare problemów głowny jest taki że skrzynia jest praktycznie na wykończeniu i nie opłaca mi sie robić nowej wiec głosnik musiał by sie zadowolic 35L BR a nastepna rzecz to mój panel osiaga szczytowo jedynie 180W rmsu;/
Nie chce inwestować w głosnik Home audio bardziej w CA myslałem chociażby o JBL W10GTI ale dla niego 35L to stanowczo za mało,Może ktoś zna jakiś ciekawy przetwornik który godnie zastapił by bsw i zadowolił by sie małym litrażem.

BioCannabis Jest za słaby trzepie całym mieszkaniem ale nie rzuca tego miecha i nie jest głęboki,czasami jak słucham takiej typowo klubowej muzyki brakuje mi tego masowania w klatce piersiowej Wiem że to tylko 25cm ale myśle że dobre 25cm zrobi niezłe zamieszanie;)
Nie chce wprowadzać zamieszania ale myśle że za jakiś czas bedzie trzeba zmienić panel na inny lepszy mocniejszy z lepsza kontrolą także szukam bardziej przyszłosciowego przetwornika:D

JL audio 10w0v2 - ma to czego nie ma bsw, jest też szybki, rzuca mięsem, obudowa wystarczy, i zadowoli go to 180W RMS, nie jest też piekielnie drogi.

LightSound Przetworniczek fajny ale martwi mnie jego bardzo niska skutecznosc 84db.
Istnieje jeszcze jakaś alternatywa ?

martwi mnie jego bardzo niska skutecznosc 84db.

Mam nadzieje że nie spodziewałeś się że przetwornik 10cali w paśmie 25hz wytworzy 90db z wata? :) Zasadniczo jak kupisz głośnik z większą skutecznością to dla pasm subniskotonowych sprawność będzie zbliżona do tego JL, który z tak wysoką wartością Qts w okolicach strojenia budy osiągnie nieco więcej niż te 84db.

Mam obecnie większego brata - 12w0v2, ravelanda axx1212, tonsila speed sw2304 i mimo iz jl wg katalogu ma najniższa efektywność, to najgłośniej z tych wszystkich gra na basie.

Więc się tym nie przejmuj, tylko kupuj jak masz okazje :)

Koledzy tak sie zastanawiam,Czy czasami nie lepiej zainwestować w dobry panel to ten proson którego teraz mam to istny trup a jedyna rzecz jaka sie tam do czegoś nadaje do blacha,
Powiedcie mi czy można tam wsadzic zamiast tej końcówki która tam jest jakiegoś holtona 400 + dobre trafo czy dało by sie z niego wykorzystać przedwzmaczniacz z filtrami?
A co do tego JL audio to postaram sie znaleść go w dobrej cenie i zamienic za tego bsw;)
A jak sie ma RE Audio SR-10 D2 do Tego JL?

Ostatnia edycja:
Bawiłeś się strojeniem tego BSW? Z tego, co widze po symulacjach głośnik jest bardzo czuły na strojenie.

1111da.jpg

Przy strojeniu 35l@38hz (czyli w okolicach tego, jak najczęściej ludzie go stroją) głośnik ma b. wysoką efektywnośc przy 45hz, a potem już stromy spadek, przy 35hz wygląda to już żałośnie.

Przy strojeniu 35l@28hz jeśli odetniesz go na 50-60hz, to masz liniowe pasmo przenoszenia 32hz - 50hz, (27hz przy -3db!). Oczywiście kosztem efektywności, bo cały ten obszar jest -6db, przy np. 100hz masz -3db.

Oczywiście czysto teoretycznie, bo WinIsd nie jest idealnie precyzyjnym narzędziem. Warto spróbować zanim coś kupisz, może wcale nie trzeba zmieniać głośnika.

Koledzy tak sie zastanawiam,Czy czasami nie lepiej zainwestować w dobry panel

Zejścia to na pewno nie polepszy. Choć myślę, ze warto. Bawiłem się w używane panele z Allegro (nie ten proson, ale też coś podobnego), i w porównaniu z 300 watowym Matronixem którego kiedyś miałem, porażka kompletna... Ale niestety dobry panel to bardzo duży wydatek.

Proponuję Ci ściągnąć generator częstotliwości (jak nie znajdziesz, to Ci mogę podesłać), i przejechać sobie 20-100hz, i wtedy elegancko sobie zbadasz gdzie basu jest za mało, a gdzie za dużo, co znacznie pomoże w dostrajaniu subwoofera do pomieszczenia i Twojego gustu.

Ostatnia edycja:
Powrót