• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki głosnik wysoko- oraz średniotonowy w miejsce GDWK 8-11/120 oraz ARN 150-03 ?

Reakcji
0
Chciałbym wymienić tytułowe głośniki tj GDWK 8-11/120/8 oraz ARN 150-03/4. Z wysokotonowym jest ten problem, że ciężko będzie coś dobrać z uwagi na kształt prostokątnej maskownicy, ale pomyślałem nad możliwością wyfrezowania otworu w niej i osadzeniu w nim nowego. Z tymże średnica nowej kopułki powinna być na tyle mniejsza, aby wkomponowała się w dotychczasowy panel (schemat niżej). W kwestii średniotonowego, ma pasować w miejsce dotychczasowego ARN-a. Będzie to razem grało w obudowie razem z niskimi ARN 188-03/04 x2 (tych nie ruszam). Budżet raczej skromny, w rozsądnych granicach .

Po co zakładasz nowy temat, skoro masz już temat o przerabianiu swoich kolumn z tymi głośnikami?

Czy proponowane głośniki Monacora DT-100 lub DT-250 są nieodpowiednie? Nie będziesz w stanie dopasować tak niewielkich różnić w wymiarach głośników czy są po prostu za drogie? Co to znaczy skromny budżet?
Możesz spróbować opcję wstawienia w panel Tonsila kopułki Missiona:

http://diyaudio.pl/showthread.php/13794-Kategoryczny-LOW-END/page18

lub kupić jakiś inny głośnik i dorobić mu metalowy nowy panel o identycznych wymiarach jak Tonsil lub próbować mocować do obecnego plastiku. Jest parę takich małych głośników w ofercie Monacora, są też nowe Vify NE 19, NE 25 albo samochodowy AWX czy też inne samochodowe głośniki wysokotonowe.

W przypadku ARN 150 znalazłem tylko dwa o identycznych wymiarach 150 mm:
Monacor SPH-5M
Dayton RS-150P-8
oraz trochę mniejsze
STX GDM 14SCX
Visaton W130S.

Jeśli chcesz w znaczący sposób podnieść poziom jakościowy swoich kolumn wymiana ARNa i Tonsila na inne, niestety droższe głośniki jest konieczna.
W kwestii ARN 188 rozważ ewentualną podmianę ich na wersję 8 Ohm, by móc połączyć je równolegle zyskując wtedy na efektywności (o ile Twój wzmacniacz pracuje przy 4 0hmach). Może znajdziesz chętnego na podmianę.

Derats, znasz już moją opinię na ten temat z wątku http://diyaudio.pl/showthread.php/17537-Tuning-Dior-Polaris-120
Nic innego niż tam napisałem nie dobierzesz do tej obudowy. A cokolwiek dobierzesz innego będziesz musiał projektować od nowa zwrotnice głosnikową - i to nie będzie jeden kondensator do wymiany tylko cała zwrotnica do wykonania z pomiarami.

Jeśli chcesz to zrobić tanio to w ogóle nie ma mowy o jakichkolwiek zmianach głośników. Wszystko co lepsze można wybrać - w pasujących wymiarach - będzie znacznie droższe, bo zamiana Tesli na coś podobnej klasy nie ma sensu.
Jeżeli głośniki są sprawne możesz najwyżej popróbować tuningu głośników - w tym średnio-tonowego głośnika - przez dodanie odwrotnie spolaryzowanego magnesu, zmienia to pewne parametry ale w średnich tonach powinno dać też niewielkie zmiany w przebiegu średnio-wysokim spl, bo napęd będzie wtedy mocniejszy. Ale pomiary i nowa zwrotnica będzie nadal potrzebna. Tylko akurat mam wątpliwości czy to będzie korzystne.

A jeśli chcesz w ogóle coś znacznie lepszego to zaprojektować od nowa i wtedy głośniki będą na tyle drogie że nie opłaci się kombinować ze starymi obudowami tylko zrobić nowe, wiec w takim razie te sprzedajesz za grosze.

Wiem ,że tanio to się nie da i nie tego oczekuję. Zależy mi znalezieniu rozwiązanie w rozsądnych granicach, słowo skromny nie oznaczało kategorycznego low-endu. Oczekuję właśnie na takie propozycje (za które oczywiście jestem wdzięczny), które nie przekroczą granicy opłacalności w porównaniu do rozwiązania w postaci zakupu nowych kolumn lub konstrukcji DIY, ale też chciałbym odczuwalnie zauważyć różnicę w jakości słuchanej muzyki po takiej modyfikacji. Odnośnie Monacorów , oczywiście nie twierdzę , że są złe, bo się na tym nie znam, ale nie będą na pewno pasować w miejsce dotychczasowych GDWK 8-11/120/8. Zdecydowanie bardziej pasowały by okrągłe, ale w opcji jaką przedstawiłem w pierwszym poście, tj wyfrezowania otworu w dotychczasowym panelu i osadzenia w nim głośnika ( średnica powinna być raczej poniżej ~ 72 mm).

Hmm a nie lepiej Ci to sprzedac wszystko i zrobic coś na STX? Albo Vifie?
Tak sie namęczysz tylko, wydasz kasę, aefekt i tak bedzie średni.

Z basu troche stracisz, ale w naprawdę małych pieniądzach mozna fajne rzeczy zrobic dzis, nie to co 10 lat temu.
Przemysl jeszcze raz temat, moze warto odczekać do wiosny, zaoszczędzić, i zrobic cos naprawde klasę wyżej?

I napisz co to skromny budżet, bo to dla jednego to 200 a dla drugiego 1000pln.

Ostatnia edycja:
Jestem zauroczony tymi kolumnami (mówimy o designie), obudowy to pochodne Cantonów, m. in Ergo RC-L, zobacz foto niżej , mam też do nich duży sentyment - wiele,wiele lat temu sprezentowali mi je Rodzice :) . Jeżeli chodzi o budżet, to jestem w stanie zainwestować w modernizację powiedzmy 1 tys pln, ale chciałbym żeby były to dobrze wydane pieniądze.

Za 1000....
To albo kupmfajne używki...

Albo zrób cos na seasach prestige, za np. Zaph sr71. Dasz tania zwrotnice, moze dołożysz 100 pln a usłyszysz inny swiat.

Albo poszukaj np. Na stronie lautsprechershop.de projektów w cenie co Cie interesują.

Ja rozumiem sentyment, ale to sie moim zdaniem kompletnie mija z celem co chcesz zrobic, Tymbardziej jak juz sumę masz sensowna. Plus musisz komus za pomiary zapłacić. Na sile chcesz cos upchnąć. A obudowę mozesz sobie zrobic jaka chcesz.

Chyba nie wspomniałem, pomieszczenie gdzie ma stać zestaw, ma ok. 27 m2 i Zaph sr71 raczej tutaj się nie nada.

Powrót