• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jaki gwizdek do alphard'a

• Autor wątku Autor wątku surf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam!!
Posiadam głośniczek alpharda WH506 50W 8ohm i chciał bym zrobic z tego mini kolumienki (dwie drogi b-r) i potrzebuje jakiegoś wysokotonowca. co byście mi doradzili?
I jeszcze jedno: czy mógłbym sie obejsc bez zwrotki? słyszałem ze mozna wsadzic jakis kondensator i tez nie jest najgozej. tylko jaki? :/

Witam!

Nie znam tego głośnika ale pewnie nic specjalnego. Zapraszam na

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2169

ta znajdziesz moja konstrukcje (tez nic specjalnego)! Dałem tam do regenerowanego tonsila gdn20/10 gwizdek alpharada tw 318 (płaciłem 19 zł)! Radzi sobie całkiem przyzwoicie jak za tą cene. Nie tłumiłem go!

Możesz podłączyć bez zwrotnicy (ale nie musisz), ja też tak mam! Założyłem w drodze wysokotonowej kondensator 2,2 mikro (6dB/okt) co stanowi może tylko ochronę głośnika przed spaleniem! Do moich potrzeb narazie jest OK!
Do czego beziesz tego używał??

[ Dodano: 2005-01-07, 02:38 ]
ejj, nie bardzo moge nlazezc ten glosnik co ty napisales. znalazlem tylko ALPHARD WH 501 H81 (ale i tak bez parametrow), nie wiem czy o ten ci chodzi?

A pytanie 2, ile funduszy chcesz na to przeznaczyc? Jesli troszke masz to jednak proponowalbym ci jednak zwrotke jakas, chociaz gotowca.

Dokup sobie piezaka alpharda TE001 za 5 zl i podlacz to rownolegle i bedziesz mial bez zwrotnicy.

Stwierdzenie ze mozna podlaczyc dynamiczny glosnik wysokotonowy bez zwrotnicy to lekka przesada. Wlasnie ten kondensator jest taka zwrotnica! Na poczatek powinno to wystarczyc.

no wlasnie i tu sie pojawia pytanie: czu zwrotnica to zespol elementow czu np. juz pojedynczy element. Kiedys bylo o tym na forum! Ale jak najbardziej ten kondensator to juz zwrotnica.

pozdrawiam irek i dzieki za uwage ;)

---->

to zalezy jak na to patrzysz.
jezeli mamy cewke na basie a kondensator na sopranie to kondensator jest filtrem cewka jest filtrem a razem stanowią zwrotnice
jezeli bass idzie "luzem" a na sopranie jest kondensator to jest on zwrotnicą

ruthi7, wiec konkretne parametry tego głośniczka (jak i zreszta wszystkich alfredów) dostaniesz na stronce: www.eltaj.pl do sciagniecia.
odp na pyt 2: w sumie to jakieś 50-60zł na dwa klocki:/ wiec chyba ostane przy twojej propozycji tego TW318.
pozdro
ps.: jeszcze nie wiem do czego bede tego uzywał. moze sprubuje zrobic z tego jakaś "mini wieże" hehe

Powrót