• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki klej do regeneracji głośnika i do uzwojenia cewki ???

Reakcji
0
Witam
Mam do naprawy głośnik dużej mocy chyba estradówka , to znaczy spaliła sie cewka i ja próbuje nawinąć jesze raz wiem że nie bedzie jak orginalna ale bedzie grać , uzwojenie cewki kleiłem różnymi klejmi i lakierami ale zawsze ponosiłem porażke stosowałem lakier do przewijanoa silników elektrycznych , budapren , żywice poli., poxipol, kropelke niedawały rady , tak samo po wklejeniu cewki do głośnika budapren tez ledwo utrzymywał membrane , jeśli są specyjalne kleje do tego to gdzie je morzna kupić ?? Byłem na różnych forach i nikt mi nie potrafił pomóc :( Ale chyba dobrze teraz trafiłem !!

Saper_nsd, zamow lepiej cewke z fachowej firmy, w domowych warunkach konczy sie to ...tak jak powiedziales....;)
pabel - tam zapytaj, podaj paramatry cewki i powinni ci taka zrobic... a moze maja od reki.
jeszcze unifo.... cos tam. firma niestety nie pamietam koncowki nazwy. ewentualnie moze cos z stx'a podpasuje.
a cewke do zawieszenia... budapren byl ok, moze byc moment czy jakis inny tego typu najlepiej.

Próbowałem dopasować cewke od innych głośnkiów różnych firm ale ta jest jakaś nie typowa głośnik 50cm średnicy nie ma żadnych oznaczeń i duża cewka , gruby drut , kiedyś przewijałem głośniki wysoko tonowy tonsila , i gra do tej pory!! Dla tego próbuje naprawic tego :)

jezeli jej jeszcze nie rozwaliles to wyslij ja do w/w firmy - zrobia replike.
jezeli rozebrales to zwymiaruj odpowiednio i wyslij dane

karkas cewki z membrana mozna kleic wikolem jezeli oba sa papierowe lub klejem epoksydowym jezeli materialy sa rozne

Cewki głośnikowe mają wytrzymałośc temperaturową np 200 stopni, pomyśl sobie jaką wytrzymałość będzie miałą cewka klejona butaprenem ?
Pozatym drutu do cewek generalnie się już przykleja, tylko nawija, a potem traktując gotową cewkę dużym prądem spaja na gorąco.

Nie wiedziałem że cewke nawiaj w taki sposób , czyli rozumie ze w domowych warynkach nic nie zdziałam :/ Mam znajomego który zawozi głośnik do regeneracji i robią tam też repliki cewek , bede musiał skorzystać z ich oferty , Dziękuje wszystkim którzy udzielili się w moim temacie .Pozdrawiam :)

Powrót