• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki projekt kolumn do 2000zł 2way,3way

Reakcji
0
Witam, szukam projektu kolumn 2way,3 way obojętnie.Najlepiej żeby całość nie przekraczała 2000zł jednak nie jest to sztywny budżet.
Jeżeli chodzi o gabaryty to najlepiej wąska podłogówka albo monitor,pomieszczenie ok 17mkw. Elektronika to Arcam a19 + diy dac na ES9038.
Muzyka głównie rock i pokrewne.Generalnie to nie jestem zbyt osłuchany z kolumnami diy,jedynie to posłuchałem trochę na avs :)
A i najlepiej żeby ktoś we Wrocławiu miał te kolumny w celu przesłuchania.
Zapomniałem dodać że obecne kolumny to Monitor Audio br2,Więc wymaganie jest takie że przyszłe kolumny muszą grać "lepiej"
Obudowę planuje zrobić na CNC bo zawsze w sklepie Castorama itd. płyty miałem zawsze źle pocięte :(

Hmmm ciekawy projekt,ale który wariant wybrać?Czym one się różnią pod względem brzmieniowym?
Jest ktoś z okolic kto ma te kolumny?
EDIT:
Brzmienie będzie dużo lepsze od moich obecnych monitorów?

Ostatnia edycja:
Kolumny MA przeważnie grają bardzo słabo...albo inaczej nie neutralnie. Grają konturowo. Czy Ci to będzie pasować to nikt z nas nie wie. Na pewno brzmienie będzie zupełnie inne i obiektywnie o wiele lepsze. A czy tobie się będzie podobać to nie wiemy raczej :p .

Wiem że nikt nie wie czy będzie mi pasowało granie,dlatego pytałem czy ktoś ma te kolumny i można posłuchać. Ale dobrze wiedzieć że obiektywnie będą to dużo lepsze kolumny.
A gdzie najlepiej zlecić pocięcie płyt?Ktoś z forum?Jakaś firma?

A jak wygląda potem odsprzedaż takich kolumn?Można to w całości odsprzedać? I ile można odzyskać?

A jak wygląda potem odsprzedaż takich kolumn?Można to w całości odsprzedać? I ile można odzyskać?

Jak poprawnie i ładnie wykonasz, to nawet zarobisz (a przynajmniej nie stracisz).
Najważniejsze to nie robić indywidualnego wykończenia, np. fornir w krowie łaty (bo się podoba), ponieważ potem jest problem z odsprzedażą i czasem nawet za cenę samych głośników nie sprzedaż (między innymi dlatego ze są już używane).

Ostatnia edycja:
Wiem że nikt nie wie czy będzie mi pasowało granie,dlatego pytałem czy ktoś ma te kolumny i można posłuchać. Ale dobrze wiedzieć że obiektywnie będą to dużo lepsze kolumny.
A gdzie najlepiej zlecić pocięcie płyt?Ktoś z forum?Jakaś firma?

Widzę, że jesteś z Wrocławia, więc jak Ci nie brak odwagi, to możesz przyjechać do mnie, pomacać i posłuchać kolumn DIY. :biggrin:
Co prawda trochę inna konstrukcja (chociaż też na SBA), ale będziesz mógł się przekonać, że nie taki diabeł straszny.
Jakby co, odezwij się na PW.

Powrót