• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki projekt skrzyni basowej na przetworniku STX?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Słucham muzyki: electro, pop, dance, trance.
Który przetwornik wybrać? Skrzynie zrobię sam, wzmacniacz zamierzam kupić gotowy.
Skrzynia przez jakiś czas będzie grała w domu, w przyszłości w samochodzie.
Zamierzam od razu kupić wzmacniacz samochodowy i podłączyć go w domu.
Który przetwornik wybrać?
Jaki wzmacniacz ?
Jak zasilić wzmacniacz w domu, aby nie brakowało prądu?
Jakie wymiary powinna mieć skrzynia i bas refleks?

Wymiary skrzyni dobiera się pod głośnik. Zasilania to nie wiem, może jakieś trafo lub zasilacz komputerowy. Ale niezbyt dobry pomysł ze najpierw do domu potem do samochodu, bo z reguły jak coś się nadaje do wszystkiego to jest do niczego. I napisz jakim budżetem dysponujesz, to może koledzy coś wymyślą

Kup GDN-30-500-2x4-AA i napisz do Pawła S. to pomoże Ci dobrać do niego odpowiednią obudowę i potestuje w jakiej gra najlepiej.

bogus508 napisał:
Zamierzam od razu kupić wzmacniacz samochodowy i podłączyć go w domu.
kompletna glupota :!: dlaczego?
bogus508 napisał:
Jak zasilić wzmacniacz w domu, aby nie brakowało prądu?
a no wlasnie z tego powodu ze robisz podwojny zasilacz czyli robisz dodatkowe koszta

bogus508, w jakim czasie on ma wyladowac w samchodzie?
ile masz kasy na suba? (calosc)
w jakim pomieszczeniu to ma grac w domu?

Pokój około 20 m2. Budżet 500-600 zł. Chyba mnie przekonaliście będzie to skrzynia do domu. W pokoju mam już 2 kolumny Tonsil Scherzo. Zastanawiam się jeszcze nad przetwornikiem Tonsila 30/120/1. Doradźcie jaki wybrać głośnik i czym go zasilić?

bogus508 napisał:
W pokoju mam już 2 kolumny Tonsil Scherzo
ktore?
jak te z 8" lub 10" i tobie malo basu to cos masz nie tak z tym sprzetem lub sluchem :shock:

ktore to kolumny i jakim wzmacniaczem to napedzasz?

Kolumny Tonsil Scherzo 200 napędzane wzmacniaczem Dual CV 1600. Jak głośniej chcę posłuchać, to na wzmacniaczu muszę skręcić bas, bo głośnik średnio i wysoko tonowy nie wyrabia. Stąd chęć budowy skrzyni.

tak wiec wyglada na to ze masz troche za slaby wzmacniacz...

dawno nie slyszalem tych kolumn ale 2x8" w 20m2 potrafi zrobic niezla zadyme a ty ich masz wiecej i nadal tobie malo? :???:
w takim razie conajmniej 12" glosnik + panel

najtaniej wychodzi chyba panel STXa + ten tonsil lub jakies inne 12" 4ohm

tak, ten
gdybym mial na mysli jakis tanszy 4ohm to bym podal :P
ale naprawde za ta kase nic do glowy mi nie przychodzi :???:

Nie ma lepszego i tańszego wzmacniacza? Na całość mogę maksymalnie przeznaczyć 700 zł, wykończeniem skrzyni zajął bym się później. Zależy mi na niskim i miękkim basie.

Wzmacniacz ten od stxa może być, tylko jeszcze jaki głośnik wybrać? Może Hertz samochodowy by się zgrywał z tym wzmacniaczem?

napewno nie w domu. mozesz szukac wsrod samochodowych byle to nie byly "pompki" (takie z duzymi zawieszeniami)

Pawel S. napisał:
no ale nadaje sie do domu?
raczej do "czarnego" basu aczkolwiek Pink Floydów też na nim słuchałem. Może się podobać, chyba że liczy się tylko ultra szybki bas to nie ma o czym mówić. Naliczyłem ze cztery osoby(na forum), które miały/mają ten głośnik i są zadowoleni. Tym bardziej, że nie kosztuje tyle co wypłata przeciętnego Kowalskiego. Ja polecam i może go jeszcze kiedyś zakupię do samochodu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót