• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki subwoofer... do 2way na tonsil GDN 16/50 i visa SC10N??

Reakcji
0
Mam taki właśnie zestawik 2 way. Gra bardzo przyjewmnie... (strojone na 40hz) Do tej pory grał w zestawie z tonilowskim GDN 25/60 ale go lekko przypaliłem... Została mi obudowa 55l po 25`ce... myżlałem wsadzić do tego GDN 20/60/11 8 ohm (ten głośnik po symulacji w winisd wydaje sie być głośniejszy w dolnym paśmie niż 25...) Jak będzie trzeba to i pojemność tej budy mogę troszke zmienić.... Co mam teraz zrobić? Zastanawiałem sie nad visatonem W250S ale nikt na forum nic mądrego o nim nie pisze... Potrzebuje lepszego zejscia niz 25/60... Aaaaa... no jeszcze jedno... czy jest sens pchac w te 25 litrów dwa GDN 20/60?? W winisd jest spory spadek efektywności w zakresie od 30 do 70hz........

PS: Co znaczy iso-baric w winisd?? Bo takie cudo na tandemie 20/60 na serio potrafi nisko zejść....??

No dobra 20/80 ma przewage nad 20/60... Ale co sądzisz o W250S?? I jak uważasz czy warto wsadzać dwa (teraz niech już bedzie) 20/80 w 55l??

Tonsil 20/80/2 to w około 30 litrów i szkoda kasy na 2 takie głosniki do suba. Lepiej w250s ale ten wymaga sporej obudowy. Jedyny sensowny głosnik jaki moge polecic to gdn 25/80/ ... dalej niepamietam chyba 1 albo 10. Tonsilek niegrzeszy wyglądem ale brzmienie na genialne jak dla mnie, juz kiedys ktos taze potwierdził że w swojej cenie brzmi rewelacyjnie. Wymaga sporej obudowy ale myślę że w 55 sobie świetnie poradzi. Mozna by też w250s ale ... no ciezko by wymyslec czy w tych 55 zagra wystarczajaco "subwoferowo".

25 ma tragiczne zejscie, nadrabia troche kopem. ale to nie glosnik do suba moim skromnym zdaniem.

Tez tak myślę o tej 25`ce... Brak zejścia ale to jak dźwięczy w swoim zakresie robi spore wrażenie... Tylko co ja teraz zrobie z pudłem 55l ...?? wsadzic tam jednego 20/80 będzie wyglądało troszkę dziwnie :-/ Człowieki ale kicha...

mIKI napisał:
25 ma tragiczne zejscie, nadrabia troche kopem. ale to nie glosnik do suba moim skromnym zdaniem.
Tak, zejsc to on niso suepr niezejdzie ale spokojnie wystarczajaco do 45 hz spokojnie docisnie , w wiekszej obudowie moze niżej, ale nadrabia jakością, gdy si go słucha zapomina się o tym że nieschodiz zbyt nisko. Aczkolwiek mysle że jest bardziej stworzony do kolumn, jedynei jego wygląd pcha go do subwofera na dolną ścianke :P

[ Dodano: 2006-11-16, 11:28 ]
Jak ciestac to kup w250s, ale nie zdziw się gdy nie zejdzie niżej niz wspominany tonsil , w co wątpie :P

55 litrow to juz 12cali z b-r mozna wkladac albo cos dziwniejszego i closed. Sporo ostatnio subow jest projektowanych w closed.

Nie strawił bym w życiu suba w closed... I nie widzi mi sie wsadzanie przeogromnej srednicy głośników do closed żeby uzyskać "jako-takie" zejście. A chyba tak sytuacja wygląda... A dlatego ciągle dopytuje o głośnik do 25 cm bo do takiego mam przystosowany sub-pudło po tosnilku który niedawno spaliłem. Na 20cm jest jeszcze szansa to przerobić... Ale tylko zostaje pytanie czy warto...

MormoN napisał:
Nie strawił bym w życiu suba w closed... I nie widzi mi sie wsadzanie przeogromnej srednicy głośników do closed żeby uzyskać "jako-takie" zejście. A chyba tak sytuacja wygląda...
MormoN, słuchałeś , czy symulowaleś tylko ?
MormoN napisał:
Na 20cm jest jeszcze szansa to przerobić... Ale tylko zostaje pytanie czy warto...
8' i 55l ?:|
To może chyba tylko w symulacji "grać".

Robiłem testy w BR i CL ale niestety closed strasznie "nie wpadło mi w ucho"... Po prostu brakuje i tu czegoś co ma BR... No i z tym 8'' to chyba masz rację... Na tą chwilę opierałem się tylko na symulacjach. Poza tym mam malutki pokoik... coś około 10m^2 i chyba BR bardziej podbije niskie tony w takim pomieszczeniu... Dobrze mi sie wydaje??

Kwestia rozmieszczenia kolumn w pokoju, rezononasu pomieszczenia i rzeczy które na niego wpływają i masy innych czynników :)

Wsadzę te 8" w 48l (BR 5,8cm strojone na 35hz) i zobacze co się będzie działo...

[ Dodano: 2006-11-24, 08:41 ]
No i wsadziłem GDN`a 20 w 48 l... I muszę powiedziec że ten głośniczek na prawdę potrafi nieźle kopnąc :-) Na początku troszkę byłem zawiedziony... ale to chyba dlatego że przyzwyczaiłem sie do innego "dźwięku" subwoofera :-) Ale teraz wszystko zestroiłem na 35Hz i od razu inaczej :-) Potrafi całkiem nisko zagrac i robi to barzo przyjemnie... W przyszłości myślę upchac dwa takie do mojego pokoiku w wersji "tower" :-) Wtedy będzie siekało :->

Powrót