• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki tweeter zamiast missiona?

• Autor wątku Autor wątku vxam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam,

jak w temacie, szukam dobrze brzmiącego tweetera. Nie nachalnego i nie metalicznego.
Czytałem dobre opinie o proa simplex ale cena troszkę duża no i nie wiem co ze zwrotnicą.

Możecie polecić coś sensownego?

mój sprzęt to: kdc m7024+xm6020+macrom m3s60+mission
Kasa: max 200 PLN

a jaką dać zwrotnicę? do missona którą mam jest na 8 ohm więc chyba się nie nadaje?

w ogloszeniach ktos sprzedawal peerlessy NDT-53
niby domowe ale neodymowki wiec po malych przerobkach nadaja sie do CA
brzmienie dobre ale sa jeszcze na tyle malo czule ze puszczajac sygnal z radia nie bedzie cie to draznilo...
a moze nowe SEASy sie znajda?

a co do zwrotnicy - i tak trzeba przerabiac pod to co masz :P

Paweł,
ja mam obecnie zwrotnicę pod 8ohm pod missiona i 4 ohm woofer wg schematu Light Sound'a. Gra ale nie tak jak bym chciał (nie ta jakość)

Jakiego seasa masz na myśli?

o co ze zwtotką do seasa? istnieje schemat? Jaką ma chcarkterystykę ten tweeter?

vxam, zwrotnice robi sie do zestawienia glosnikow. kupujac jeden glosnik mozesz co najwyzej zabezpieczyc go filtrem zeby sie nie spalil :P

vxam napisał:
Jaką ma chcarkterystykę ten tweeter?
doswiadczonych osob ch-ka juz nie obchodzi... wazne jak gra ;)

a jak gra?:)

nowy tweeter na razie będzie grał z midbasem macrom m3s60.
Jesteś w stanie pomóc zaprojektować zwrotnicę?

vxam napisał:
Jesteś w stanie pomóc zaprojektować zwrotnicę?
zwrotnicy bez pomiarow nikt ci nie zrobi - szczegolnie na odleglosc
ale mozna dac jakis filtr na wysokotonowy zeby go nie spalic...
w zestawach fabrycznych daja same kondensatory. ja jestem za filtrem 2 rzedu

Pawel S., słuchałem tego głosnika w wielu konfiguracjach , z wieloma zwrotnicami i różnica między zwrota taka sobie, a cyfrowa , taka nad która się nieco popracowało jest olbrzymia.
Więc kupowanie dobrej kopułki i tworzenie do niej anty-spaleniowego filtra jest imo nieporozumieniem.

Powrót