• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jaki wzmacniacz 4-kanałowy?

• Autor wątku Autor wątku zomo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam, chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze wzmacniacza 4-kanałowego.
Radio jakie posiadam to Clarion CZ200E, z przodu drzwi wygłuszone i zamontowane Helix B62C.
Do tego dojdzie mały subwoofer JL Audio 10w1v2-4 closed
Samochód AR156 sedan, muzyka to raczej wszystko co wpadnie w ucho z przewagą rocku.

Budżet niestety tylko 300zł więc wiadomo używki no i cudów nie oczekuję, poprawiam troszkę fabryke i ma to sobie z założenia ładnie grać bez wielkich mocy i drgających lusterek ;)
z tego co aktualnie znalazłem to:

Alpine MRV-f300
Axton c502 / c509 / c500x4

i waham się między tymi modelami, może jakieś inne propozycje?

Dzięki za propozycje, czy te wymienione wzmacniacze zagrają jakościowo lepiej z tym zestawem czy chodzi o ich moc? generalnie z tego co czytałem to większość osób odradza te nowe wzmacniacze w tym przedziale cenowym.

Najbardziej skłaniam się ku MRV-F300 ale własnie obawiam się czy pociągnie przód i subwoofer mimo że ten JL Audio mocarzem jakimś nie jest bo ma 150W

Kupując używany pamiętaj ze kupujesz w ciemno, chyba że pojedziesz go sprawdzić , dlatego w pierwszej kolejności proponuję nowe. Zaraz poszukam na alledrogo w twojej okolicy.

---------- Post dodany o 23:26 ---------- Poprzedni post o 23:03 ----------

Dzięki za propozycje, czy te wymienione wzmacniacze zagrają jakościowo lepiej z tym zestawem czy chodzi o ich moc? generalnie z tego co czytałem to większość osób odradza te nowe wzmacniacze w tym przedziale cenowym.

Najbardziej skłaniam się ku MRV-F300 ale własnie obawiam się czy pociągnie przód i subwoofer mimo że ten JL Audio mocarzem jakimś nie jest bo ma 150W

ALPINE MRP-F240 - (http://www.audiophile.pl/p/1213_alpine_mrp-f240) lub mniej znany, ale osłuchany Axton (C509 kupisz w tej kwocie) , ew. kenwood . Poszukaj sprzedającego rysiuCT

Widzę że jest jeszcze z nowych Crunch GPX1000.4 za 299zł ale nie wiem jak on się ma do reszty?
Więc z używek wybór leży pomiędzy MRP - F240, Axton C509
Twoim zdaniem który zagra jakościowo lepiej bo jednak przednie glośniki tez chce zasilić. Czy jest po prostu tak ze przy tych helixach i tak nie wyłapie różnicy pomiedzy np Crunch'em, Alpine czy ten Axton?

Podepnę się pod temat bo sam szukam używanego wzmacniacza do 300zł, z tym że w moim przypadku poza przodem i radiem mam suba SW.STX.10.2.400.2x4.F.S.PP, który jest dość wymagający a ja chciał bym żeby pod jednym wzmacniaczem zagrał przód jak i sub. Zdaję sobie sprawę z tego że najlepszym wyjściem był by zakup monoblocka pod STX oraz dwukanałówki pod przód ale nie zależy mi na mocnym kopie a w miarę dobrej jakości przy słuchaniu muzyki na max 1/4 volume.

Poszukajcie wzmaków RF-a tzw hamburgerów lub trapezów.

A gdybym rozbił to na 2 wzmacniacze i np na przód dał
http://allegro.pl/alpine-3540-2-kanalowy-wzmacniacz-promocja-i3489217754.html
A na suba np Carpower HPB-602? w mostku ma niby 225W RMS

Dan124 nie wiem dokładnie o jakie RF Ci chodzi ;) no i mam trochę ograniczony czas na zmontowanie wszystkiego...urlop niestety się kończy

---------- Post dodany o 12:46 ---------- Poprzedni post o 08:21 ----------

A co sądzicie o Crunch GTX4400 - trochę naciągnie budżet no i jeszcze JBL GTO 75.4? oba mają chyba wystarczająco mocy do mojego zestawu.

Zawsze lepiej mieć 2 wzmaki.Jeden do suba ,drugi na przodek,większa możliwość regulacji jest.

Helixy to nie najwyższa półka , więc bym nie szalał , 2 wzmaki za 300zł ? To trochę mało..chyba ze jakieś małe dwukanałowe z kenwooda, albo sony do suba i tak samo do helixów. Na Twoim miejscu wybrałbym Cruncha ,
Parametry produktu:
Moc RMS przy 4Ω 4 x 70 Wat
Moc RMS przy 2Ω 4 x 125 Wat
Moc dynamiczna przy 4Ω 4 x 140 Wat
Moc dynamiczna przy 2Ω 4 x 250 Wat
Możliwość mostkowania tak
Moc RMS w mostku przy 4Ω 2 x 250 Wat
Moc max w mostku przy 4Ω 2 x 500 Wat
Pasmo przenoszenia 5Hz – 50kHz (-3dB )
Ustawienia zwrotnicy Full – HPF (front ) Full - LPF – HPF ( tył )
Zwrotnica górnoprzepustowa 1-2 ch 50 – 250Hz 12dB/oktawę
Zwrotnica dolnoprzepustowa 1-2 ch nie
Zwrotnica górnoprzepustowa 3-4 ch 50 – 250Hz 12dB/oktawę
Zwrotnica dolnoprzepustowa 3-4 ch 50 – 250Hz 12dB/oktawę
Praca w trybie stereo tak
Podbicie niskich tonów 0/6/12 dB przy 45Hz kanały 3-4
Stosunek sygnału do szumu > 100 dB
Suma zniekształceń harmonicznych T.H.D & N. < 0,05% (1 kHz )
Kontrola fazy nie
Czułość wejściowa 0.15-7 V
Impedancja wejściowa 20 kOhm
Wejście liniowe sygnału RCA tak
Wejście sygnału Hi-level nie
Wejście sygnału 2 pary RCA
Wyjście sygnału 1 para RCA
Wskaźniki diagnostyczne zasilanie / zabezpieczenie / przegrzanie
Obwód klasy analogowy A/B
Zabezpieczenie prądowe 2 x 20 A
Wymiary (wys x szer x dłg) 25,4 x 4,6 x 32,6

Zamierzam do przodu wsadzić używkę Alpine 3553 bądź MRV-F300 w mostku i później dorzucić trochę grosza do tego co zostanie i nabyć do tego JL Audio Carpowera HPB-602 bądź Helix DB2

Jak myślicie dobry wybór?

O rzesz to się pośpieszyłem...wziąłem Helixa HXA-400MKii
Różne opinie o nim krążą ale nie będę nic wiedział dopóki sam się nie przekonam, od czegoś trzeba zacząć.

Dzięki wszystkim za pomoc a propozycje na pewno przydadzą się innym szukającym.

Powrót