• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki wzmacniacz wybrać 5.1

Reakcji
0
Dzień dobry
Mam wielką prośbę, posiadam głośniki kina domowego Samsung 5 głośników plus subwoofer PS-WTX710. Każdy głośników ma moc 3omy wraz z subwooferem nie mam pojęcia jaki jest orginalny wzmacniacz/ampltuner do tego, albo jakiś inny który by to uciagnal bardzo proszę o pomoc.

jhjtfvepe

Ostatnia edycja:
Możesz poszukać takich combo kin domowych zintegrowanych z dvd i kolumnami. Mi się ostatnio udało kupić takie LG z kolumnami i subem za 150zł. Wprawdzie za drugie tyle muszę kupić laser do dvd, ale i tak jak za darmo. A ma wejście optyczne i DD, więc spoko pod telewizor u teściów da się podłączyć.

Dzięki Panowie za odpowiedź i podpowiedzi. *Paweł ja mam głośniki komputerowe chodzi mi tylko żeby wykorzystać te nowe głośniki *Lubmich fajna sprawa tylko zostaje pytanie co się stanie jak podłącze do tego głośniki z 3ohm bo tamto "urządzenie" obsługuje od 4-8 *Micwoj pokaż zdjęcie tego combo co kupiłeś albo chociaż nazwy to się rozgladne za czymś podobnym

Ostatnia edycja:
Na głośnikach piszę tylko 3ohmy co się stanie jak je podepne pod wzmacniacz który obsługuje od 4-8 albo 6-8 ohm?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ewentualnie jakby podpiął szeregowo to bym uzyskał 6ohm?

co powiecie o tym? I czy ten subwoofer podepne pod wejście "suboffer pre out" co to w ogóle jest wytłumaczy mi ktoś?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeszcze wysyłam zdjęcie głośników i suboffera

Ostatnia edycja:
Sub pre out to jest wyjście na aktywny subwoofer. Jest to sygnał o niskim poziomie, potrzebuje wzmacniacza

Na głośnikach piszę tylko 3ohmy co się stanie jak je podepne pod wzmacniacz który obsługuje od 4-8 albo 6-8 ohm?
1. nie stanie sie nic bo jest dobrze zaprojektowany i faktycznie stabilny przy nizszej impedancji
2. wylaczy sie przy wiekszej glosnosci lub przy basie
3. uszkodzi sie z czasem, jezeli nie ma zabezpieczen

Ewentualnie jakby podpiął szeregowo to bym uzyskał 6ohm?
no ale wtedy wyjdzie stereo a nie 5,1

Powrót