• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie głośniki do ~150 zł (za 3)

• Autor wątku Autor wątku stp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

stp

Reakcji
0
Witam

Zauważyłem, że czasem kiedy ktoś prezentuje swoje kolumny, niektórzy piszą, że mógł wybrać inne głośniki w podobnej cenie, że te są przestarzałe etc.
W związku z tym - żeby później nie żałować - wolę zapytać się fachowców o radę ;)

Zależy mi czystym, ciepłym brzmieniu z dobrym bassem. Ogólnie chciałbym, żeby były dość uniwersalne, do różnych rodzajów muzyki.

Początkowo wybrałem te:
GDKW 5/40
GDM 12/60
GDN 20/40

Jednak nie wiem, czy byłyby odpowiednie.

Chciałem też zapytać, czy warto kupić zwrotnicę Janbo? Najlepiej podobno zrobić samemu, tylko że u mnie byłby to problem ;)

Z góry dziękuję za pomoc.

strasznie slaba kombinacja. po pierwsze ten gdn to basu akurat ma malo, a srednie nawet ujda, wiec do niego sredniaka nie trzeba. po drugie ta kopulka to najgorszy mozliwy tweeter. chyba tylko piezo sa gorsze. zrob kolumny na stx 14-scx+pj

GDN 20/40 to stara konstrukcja ale calkiem niezle brzmiaca. Sredniotonowca do GDN 20/40 nie trzeba, bo ten lekki papierowiec ciagnie prawie do 5khz. Polaczenie go z tytanowa kopulka tonsila powinno sie udac przy pomocy najprostszych filtrow 6db. Problem stanowi odpowiednie zaaplikowanie tego GDN. Ten glosnik nie nadaje sie do obudowy bassrefleks, a w obudowie zamknietej raczej mizernie bedzie przenosil niskie czestotliwosci. Sprobowalbym prostej linii transmisyjnej w podlogowej konstrukcji.

Pogromca mitow, proponujesz TL koledze ktory pyta o zwrotke jambo i dobor glosnikow naprawde myslisz ze zaprojektuje taka skrzynke?

Tak czy siak nawet pomijajac dosc slabego 20/40 jesli robic na nim 2way to juz lepiej dac lepsza kopolke niz to co podal autor

Pogromca mitow, może wybrałbym coś innego, bo niestety takich umiejętności raczej nie posiadam, żeby móc sobie z tym poradzić ;)

dolphin123, 150 zł nie na jedną kolumnę, a tylko na 3 głośniki, zwrotnicy nie liczyłem do tej ceny.

Z STXa w takim razie jaki model byście polecili? albo coś innej firmy

A od kiedy to zbudowanie TL wymaga jakis szczegolnych umiejetnosci? No ale ok, moze niech koledzy cos jeszcze prostszego zaproponuja.

Pawel S., tak, zdaję sobie z tego sprawę, widocznie źle ująłem to co miałem na myśli.

Na wszystko - 2 kolumny mam zamiar przeznaczyć ok. 500-550 zł
Co do kosztów za skrzynki - wszystkie materiały będę miał za darmo, więc tego nie liczę.

Dzięki Ci bardzo za obszerny post, który sporo mi rozjaśnił i pomógł ;)

Caleb napisał:
to tonsil 15/40/5 + dx25
180-240+230zl=410-470zl
jak sie uda kupis tonsile za pierwotna cene (88zl/szt) to warto to robic. jak za ostatnia cene (122zl/szt) to moze sie nie udac zrobic zwrotnic zbyt dobrych :???:

Powrót