• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jakie głosniki do kolumn 2-way

Reakcji
0
Witam.
Mam w planach zbudowanie kolumn dwudrożnych głównie do słuchania muzyki ale nie za bardzo wiem jakich głośników do tego użyć i dlatego bardzo proszę o pomoc w tym temacie. Przeglądałem już wiele konstrukcji zamieszczonych na forum lecz nie mam możliwości ich odsłuchu żeby się na jakąś zdecydować.
Muzyka jaką słucham to elektro i techno więc zależy mi na dość szybkim i mocnym basie. No i jak wiadomo żeby reszta średnich i wysokich dźwięków też była w miarę możliwości dobrej jakości. :razz: Pomieszczenie w jakim maja grać kolumienki jest dość spore bo ok 22m2.
Budżet jaki posiadam na głosniki i zwrotnice (do 2 kolumn) to ok 300zł może lekko ponad jeśli będzie jakaś znaczna i opłacalna różnica w dźwięku.

A jeśli chodzi o wzmacniacz to jeszcze nie posiadam. Myślałem coś tak w cenie około 200zł tylko nie wiem czy da rade coś znaleźć, albo wykonać samemu.

Bardzo proszę o pomoc.:wink:

proponuje zestaw STX 14gdn + PJ
w tej cenie jedynie to..
ale nie wiem czy podołają twoim wymaganiom :razz:

No właśnie :roll: ostatecznie to mógłbym przenieść je do mniejszego pokoju (jakieś 16m2) to wtedy może lepiej było by z nagłośnieniem. Ale co myślicie jeszcze o takim zestawieniu:
2x ARN 150-03/4 + STX GDWK-10-200-8-PJ

kamilu265 napisał:
Ale co myślicie jeszcze o takim zestawieniu:
2x ARN 150-03/4 + STX GDWK-10-200-8-PJ
brak zwrotnicy
w ogloszeniach masz 2xARN 150 + vifa + zwrotnice za 400zl. wg mnie naprawde warto dolozyc ;)

lklukasz napisał:
wydaje mi się, że bez suba tu się nie obejdzie bo w tej kasie to raczej nie wykonalne
spokojnie da sie na tym sluchac takiej muzyki. ale pod warunkiem ze przesiadasz sie z "zabawek" i nie ma za wielkiego pomieszczenia (16m starczy)

Hubertoos0222, a słyszałeś ARN-y że się wypowiadasz? Najlepiej w bezpośrednim porównaniu z 14scx? Jak nie to czemu szerzysz ploty?

kamilu265, masz niezłe wymagania, tylko budżet skromny... Zrobić coś za to zrobisz, grać to będzie fajnie, ale chałupy ci nie wywróci :D
A tego zestawu co mowił Pawel S., już nigdzie nie ma... Może już poszedł :)

Pawel S. napisał:
spokojnie da sie na tym sluchac takiej muzyki. ale pod warunkiem ze przesiadasz sie z "zabawek" i nie ma za wielkiego pomieszczenia (16m starczy)

Oczywiście, ale 14 scx to za mało.
Muszi być min 16 i do takiej muzyki musi być sub na 25cm. Kolega ma 22m2 pomieszczenia.

A w ogóle to jeszcze nie wiemy pod czym to będzie grało.

lklukasz napisał:
Muszi być min 16 i do takiej muzyki musi być sub na 25cm.
co to znaczy MUSI?
nic nie musi :P
jednemu starczy 13cm a innemu 15" to za malo
wiec nie pisz tak ogolnie bo to zawsze zalezy od wymagan i punktu odniesienia

lklukasz napisał:
Pawel S. napisał:
Muszi być min 16 i do takiej muzyki
To jaki zestaw byś polecił mniej więcej w tej cenie? Ja szukałem i nic nie znalazłem żeby zmieścić się w granicy 300 - 350 zł :sad: no i właśnie jeszcze inna sprawa żeby było to czym zasilić to bym wiedział na jaką moc głośników mogę sobie pozwolić a tak to nawet tego ciężko mi określić.

W tej cenie żeby dobrze grało to tylko 14 scx i pj jest bas są średnie i wysokie tony nic lepszego nie zrobisz i napędzisz to większością wzmacniaczy.

[ Dodano: 2009-08-19, 09:33 ]
Kamilu265 jak chcesz to posiadam 2 obudowy pod 14 scx i pj oddam za 50zł nie są jakieś super ale zawsze możesz je przerobić

Powrót