• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jakie głośniki do lampowca?

Reakcji
0
witam,
Jakich głośników użyć do kolumn dwudrożnych bass-reflex, których efektywność ma być większa od 90 dB?
Kolumny będą napędzane wzmacniaczem lampowym stąd konieczna duża efektywność. Litraż 20-40l, głośniki muszą się mieścić cenowo do 150zł za sztukę.
dzięki.

powiem ci szczeze ze przychodzi mi jedynie do glowy tonsil 16/50/6 + kopulka cos raczej miekiiego mozna by szukac u vifki lub peerlesa

zależy mi żeby było 8 omów impedancji. Czy jak połącze szeregowo dwa głośniki w wersji 4 omy to zmieni się wypadkowa efektywność? Jeśli tak to o ile?

[ Dodano: 2005-09-15, 18:20 ]
i czy pojemność obudowy będzie musiała być dwukrotnie większa?

Tak pojemnosc 2x a efektywnosc (zaraz rozpocznie sie burza) teoretycznie 6 ale w praktyce 3dB wiecej.

dzięki za odpowiedzi.
jeszcze jedno. Czy przy szeregowym połączeniu głośników niskotonowych obliczenia bass-reflexu dokonuje się tak jak dla pojedyńczego głośnika?

Nie wazne czy szeregowo czy rownolegle podstawy sa jednakowe czyli dwa razy wiekszy Vas, fs takie samo jak 1 gl, Qts takie samo jak 1 gl, zmienia sie tylko impedancja jak wiadomo szeregowo 2xwieksza rownolegle polowe mniejsza (dla 2ch glosnikow).Symulatorki biora to pod uwage, podobnie jak inne czynniki i inne ulozenia np tandem.
To podstawy.

Gdzie idze jeszcz kupić te tonsile bo na stronce producenta ich nie widze.
o znalazłem na http://www.dexon.pl ale są tylko 8 Ohm więc jeśli je połączysz szeregowo to masz 16 Ohm, pozostaje ci tylko równolegle.
Pozdro.

a co sądzicie o wysokotonowych tonsilach gtc 11/130 do tego zestawu?
Dobre są? Podobno to jest wersja eksportowa, najwyższa półka tonsila. Ktoś je słuchał?

w przypadku lampowcow chodzi o max spl z jak najmniejszej mocy dlatego dwa przy umiejtnym polaczeniu uzyskadsz cos kolo 91-92 dB co jest bardzo dobrym wynikiem
dobierajac odpowiednia kopulke zrobisz naprawde iceawy zestawik za nie duze pieniazki ps zwrotnica raczej niskiego rzedu

Poszperałem po internecie i znalazłem głośnicki Beymy 5MP60. Czy te głośniczki nadają się do takiego zestawiku - Dwa Beymy równolegle i vifaD27TG-05-06, bass-reflex, zwrotnica raczej 2 rzędu ?

[ Dodano: 2005-09-17, 22:01 ]
miałbym z tego ok 92 dB (tak sądzę)

Tuba jak tuba,jest ktoś kto pewnie pomógłby przy projekcie.Poza gabarytami ma więcej plusów niż minusów.ARZ nieźle się sprawdza w takiej budzie tyle że trzeba tłumić wyższą średnice i brak mu troszke dołu.Zupełnie inaczej wygląda taki projekt na Fostexie 206 SE tylko ta cena.Ja do lampy nie pchałbym żadnych kolumn ze zwrotkami.Lampe widze tylko z szerokopasmówką.

Umberto, nie przesadzaj, ze do lampy to tylko szerokopasmowiki. U mojego ojca w salonie z lampa graja stare Tonsile 30/60/1, 16/15 i GDWK 8-12/120. Ja jestem w trakcie robot (troche mi sie przeciagaja) podlogowek, kazda na 2x13/50/9 i najprawdopodbniej tez bedzie grala z lampowka, mysle ze nie bedzie problemu z ich napedzeniem. Chociaz nie powiem, bo szerokopasmowka bylaby tu dobrym rozwiazaniem, pod warunkiem, iz bylby to glosnik z wyzszej polki.

Swoja droga, to te 13/50/9 bardzo ladnie przenosza do okolo 9.5kHz, jakby w Tonsilu troche popracowali, i na bazie tego GDNa udaloby sie zrobic GDSa niosacego nawet do tych 15-16kHz to bylby nieczego sobie szerokopasmowy driver wysokiej klasy. Juz sam ten GDN (bez wysokotonowki) gra o wiele lepiej niz niejedna kolumna robiona przez niedoswiadczonego DIYowca na budzetowych przetwornikach.

Powrót