• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

JAkie Glosniczki ???

Reakcji
0
Witam wszystkich :)

Mam zamiar skonstrulowac Kolumienki do mojego mozna tak powiedziec kina domowego 4+1. Mają to byc tylne kolumny Skrzynie mam bo bedzie ona zaadoptowana od Takiego Radia Unitra Amator (prawdopodobnie tak to sie nazywało) o wymiarach zewnętrznych : Szerokosc =24cm Wysokość =36cm głębokość =16 cm Wymieniona bedzie tylko przednia płyta czołowa Aby Do głośników pasowała :)

Jako głośnika basowego chciałbym użyć -STX GDN-17-80-8-SS
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=38

A jako: Wysokotonowego - także firmy STX Tubowy GDWT-8-150-8-PJ
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=6

Z tego co słyszałem to Wysokotonowce tubowe są nie bardzo Dlaczego ?? i co myślicie na temat tych kolumn Może jakies inne propozycje ???

A i jeszcze jedno: myślałem żeby nie dawać zwrotnicy Tylko mały Filterek dla głośnika Wysokotonowego Może jakiś Momysł ??? jaki do tych głośniczków ??

W tej chwili mam takie Pudła jak będe miał lepsze to Wsadze głośniczki do nich Ale narazie te muszą wystarczyć :( Mam nadzieje że dobrze zagrają :)

Zamiast tubowego wysokotonowca daj GDWK8/150 bedzie lepiej , choc dzwiek wysokotonowek STX nie jest za piekny, a co do tubowych to musial bys mocno tlumic bo maja duza efektywnosc.
Co do zwrotnicy to do tego GDWK 8/150 to podzial na 3500 Hz 12db/okt C=4.7 L=0.6
Do niskotonowca nie dawal bym zadnej celem nie tlumienia juz i tak slabego SPL tych glosnikow.
To jest moja propozycja.

No tragedia.Zaczekaj az nazbierasz na nowe dechy i sprobuj z tolarancyjnymi Teslami do ktorych znajdziesz gotowe zwrotnice.
Inaczej nie wiem co mozesz zyskac, wiecej pracy niz efektu.
No chyba ze maja to byc kolumienki do PCta.

Powrót