• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie napięcie przy pomiarze głośnika wysokotonowego?

Reakcji
1
Przy jakim napięciu mierzycie "gołe" głośniki wysokotonowe by ich nie uszkodzić? Pierwotnie planowałem to robić "Sweepem" przy mocy 1W (ustawianym dla sinusoidy 1kHz z generatora dla 0dBFS), ale jak się pobawiłem z pomiarami niskośredniotonowca mocą 1W, to mam obawy czy wysokotonowiec to przeżyje:) Zrobiłem pomiary dla różnej wartości napięcia na zaciskach by zobaczyć jaki jest odstęp od szumu tła i preampa. Wyszło mi że 1V daje jeszcze w miarę sensowne SNR, bo 0.5V wypada już trochę słabo.

Ewentualnie można jeszcze przejść na sygnał Periodic Noise z szumem różowym, bo SNR wygląda lepiej jak dla Sweepa.

Ostatnia edycja:
Prawie nigdy nie mierze tego napiecia przy pomiarze na osi. Kazdy tweeter wytrzyma spokonie 1 w i wiecej, chyba ze mierzysz delikatne wstegi to trzeba ograniczyc pasmo, zeby go nie uszkodzic. Mozesz ustawic jakies tam 2 volty mniej wiecej i siemano.

No tak, wstęgi to wiem że śliski temat. Dzięki za wskazówkę. Tak więc przyjmę 1.5V do pomiarów i powinno być ok. Tym bardziej że jak się zrobi poprawnie pomiary, to teoretycznie wystarczą dwa: samego tweetera i równolegle z niskotonowcem, a potem będzie już przez zwrotnicę :)

Ja mierzę wszystko z napięciem 2.8V . 4 ohmowe tweetery dostawały 2W i jakoś żaden się nie popsuł ;-). A wstęgi przez kondensator 82uF.

No tak, wstęgi to wiem że śliski temat. Dzięki za wskazówkę. Tak więc przyjmę 1.5V do pomiarów i powinno być ok. Tym bardziej że jak się zrobi poprawnie pomiary, to teoretycznie wystarczą dwa: samego tweetera i równolegle z niskotonowcem, a potem będzie już przez zwrotnicę
Jak mierzysz Arta, to mozesz uzyc do pomiaru szumu z odcieciem niskiego pasma - jesli sie boisz o tweeter.

Powrót