• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie parametry gł. do membrany biernej?

Reakcji
0
Witam.
Odrazu napiszę że przycisk "szukaj" jest mi znany,ale nie znalazłem odp.
Jakimi parametrami powinien charakteryzować się głośnik aby nadawał się do współpracy z membraną bierną jako alternatywy br. oraz czy jest jakiś program w którym mógłbym posymulować sobie taki układ? Interesuje mnie mała obudowa z przyzwoitym impulsem i efektywnością a niebardzo wiem jak to ugryżć. (proszę nie piszcie "kup xls z mb" ;-)) interesują mnie podstawy a nie gotowe rozwiązania. Plizzz.
Pozdrawiam.

Dzięki.
Na audiostereo szukałem ale widocznie słowa kluczowe złe dobierałem.
Win isd powiadasz, ale wpadka tyle razy go używałem i niedojrzałem tej opcji.
Ale mino wszystko gdyby ktoś podrzucił parę podpowiedzi mógłbym niewklepywać głośników jak leci tylko wyeliminowac trochę na starcie. No i wogóle co myślicie o takim układzie, warto się w to pchać? Membrana z jakiegoś uszkodzonego głośnika trochę śrutu i pobawić się trochę, ciekawi mnie ten temat ostatnio.

Z tego co czytałem w artykułach w EP, to najlepsze głośniki do tego to a bardzo małym qts. Powyżej wartości 0,3 impuls się pogarsza. Szkoda, że te gazety nie były moje, a ja niemam skanera.

Powrót