• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie trafo

Reakcji
0
Witam, to moj pierwszy post na nowym forum.

Tym razem potzrbuje informnacji jakie trafo uzyc do uzadzenia ktore ma byc zasilane z napiecia stalego 15V, moc nieznaczna....

Dzikei za odp...

Do zasilania twojego urzadzenia potrzebujesz trafa o napieciu ok 15V i mocy nieznacznej :)

... a najprosciej chyba trafo ~12V (chyba najlatwiej dostepne:) mostek, stabilizator i kilka kondziolow :) ... moc oczywiscie nieznana :P hehe :) a do jakiego to ma byc urzadzenia ? :P to moze moc mniej wiecej oszacujemy :)

Zapamietaj sobie ze jezeli trafo ma np 15V to jezeli to pomnożysz razy 1,41 to otrzymasz wartosc zblizona po wyprostowaniu tego napiecia. :)

Czyli powinienes dac stabilizator napiecia. Rezystor z dioda zenera albo 78xx.

Dzieki za odpowiedzi. A ma ktos moze gotowy projekt takiego zasilacza albo wie moze gdzied go znalezc... Dzieki za wszystkei dopwowiedzi.

1. Tanszy układ ale mniejszej mocy Dioda zenera minimum 2W
2. Trafo 15V-20V stablizator 7815

Jak dobrze rozumiem to dla drugiego projektu aby na wyjsciu uzyskac 15V maksymalnie to musze nadal uzyc trafka 11V ?!

Wiecej, najlepsze by bylo trafo 13V, co po wyprostowaniu da troszke ponad 18V napiecia stalego. Stabilizator zajmie sie reszta.
Pozdro
Dexter

Chyab faktycznie nie potzrab zwiekaszac az tak znacznie pojemnosci tych kondziorow, przeciez moc jest niewielka. Chyab ze jakos znacznei wplynie to na eliminacje zaklocen z sieci :) Nie wiem poradzcie jakie wartosci beda optymalne

A ja myslałem że wyprostowanie napiećia zmiennego obniża jego wartośc (0,7 na każdą diodę w odwodzie, czyli mostek gretza to spadek o 1,4 V). Dopiero filtracja zwiększa napięcie 1,41 raza.
Pozdrawiam

Powrót