• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie wzmocnienia do obudowy suba

Reakcji
0
Chce zbudować suba na dwóch głośnikach alpharda cw 1002c. Obudowa zamknięta 105L.
Wymiary obudowy 77x42x42 (wys x szer x dł). Nie wiem jakie zastosować wzmocnienia obudowy i czy wogle je stosować.

Napisz jeszcze z czego ma byc obudowa, a wzmocnienia raczej przydadza sie przy tej budzie i to solidne.

konstrukcja będzie z płyty 18mm. A co do isobarica to wydaje mi się że ta konstrukcja jest za 'cicha' (ale nie jestem pewny) jakby co to mnie wyprowadzcie z błędu. Natomiast zamknięta 105L jest moim zdaniem optymalna i nie ma sensu jej zmniejszać.

105l na dwa głośniki jest spoko. Co do wzmocnien to rób kątowniki w rogi do tego ze 3 przegrody z dziurami w środku chyba wiesz o co chodzi no i w ogóle do wyboru do koloru wsyzstkiego wsadzaj wklejaj co tam sie ma pod ręką konstrukcja musi byc naprawde sztywna 2cw bedą ostro mieszac

macie może jakieś zdjęcia? bo chodzi o to aby uzyskać jak największą sztywność bez zbędnych przegród.

Hm, teraz zauwazylem ze to na dwoch glosnikach ma byc ;)

Sorki :)

to nie zmienia faktu, ze 105l to pralka wyjdzie ;p

pralka nie pralka można zrobic 40 litrówe i praktycznie różnicy niebedzie w chyba ze wytrzymałośc mocowa bedzie lepsza, co do wzmocnien to najpier zastanów sie nad ty mze ścianki 18 mm to sa ścianki dla satelitek :D co najwazniejsze to ścianki podwójnej grubości czyli 36mm wtedy dopiero montowac wzmocnienia których niebedzie potrzeba aż tyle a z nimi naprawde trudniej sobie poradzic niż ze zreobieniem podwójnej grubości ścian w obudowie ;)

jeśli masz już dwa głośniki to przemyśl tego isobarika, bo obudowę mógłbyś zrobić teoretycznie 4 razy mniejszą.

Głośników jeszcze nie mam. Nad isobaricem dużo się zastanawiałem ale nie moge się na niego zdecydować bo nie mam żródła z którego by coś o tym przeczytać. Jeśli ktoś wie gdzie moge znależć jakieś materiały o tej konstrukcji to niech napisze bo moge jeszcze się na to zdecydować.

Jak masz dobry wzmak do tego suba to śmiało wal izobaric,zobaczysz ile można wycisnąć z alfredów.Co do technikali to polecam MarkW,on sie najlepiej na tym orientuje.mnie zresztą też nawrócił(SW1203Zx2 izobaric-nawet nieźle zamiata).
PZDR

A co myślicie o niskim SPL w isobaricu. Czy to jest duża wada (o ile wogle jest) jakt to się słyszy.

w siobaric max spl jest identyczny jak z jednego głośnika. ale musimy mieć 2x mocniejszy wzmacniaczy. czyli jeśli mamy jeden głośnik który ma moc 300wat i wsadzimy go do obudowy zamkniętej to da on nam przy jednym wacie xDb a przy 300 X+24dB gdy mamy 2 głośniki o mocy 300wat w isobaric to przy podaniu tej samej mocy (300wat) mamy (X-3)+24dB ale przeciez mamy jeszcze zapas mocy :) więc mozemy na kazdy głośnik podać 300wat co razem daje 600 i wtedy mamy (X-3)+27. to X-3 to "cecha" iso baric tracimy 3dB z wata.

isobaric to chyba sie opłaca gdy potrzebna jest mała buda a tak to jako s nie widze sensu poco robic taki układ, prawdopodobnie brzmieniowo moze być lepszy ... niewiem bo nierobiłem kiedyś musze zmajstrowac takie cusik tylko najpier zaopatrzyć sie w jakiś konkretny piec

prawdopodobnie brzmieniowo będzie lepszy, bojeśli zamontujesz głośniki przeciwsobnie, to nieliniowości zawieszeń się zniosą.

jezu cw w 105 l dobre bardzo dobre hit wrecz mała pralkla i dlaczego dla 5 hz a wytrzymalosc mocowa nie istnieje ;)
wsadz go w 40 l roznicy nie ma prawie wogole

Powrót