• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie zasilanie dla wzmacniacza samochodowego z sieci 230V??

• Autor wątku Autor wątku surf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam!
Posiadam wzmachola samochodwego (http://www.allegro.pl/item158261504_wzmaczniacz_active_mosfet_pod_subwoofer_niemcy.html)
i chciałbym go posłuchać w domu, Ale czym go mam zasilc czy wystarcz zwykły prostownik 6A? Czy moze jakis zasilacz 6A, albo prostownik z jakimiś kondensatorami(jakiimi)?
Nie wiem, nie chiałbym czegos spalić, czy kupi niepotrzebne.
Prosze o pomoc w tej kwestii :]
Pozdrowioka!
Ps.: Jeśli dubluje temat, przeraszam.

jezeli chcesz podlaczyc pod prostownik to przydalby sie akumulator wpiety w tor do wyrownania napiecia

ja stosuje stary zasilacz komputerowy AT (mam ich 5 w domu :razz: ) i przy 2 kanalowym wzmaku do polowy glosnosci jest OK

Hmmm... w sumie tez rozwiązanie, dziękuję.
A jakieś rozwiazanie aby nie tracić mocy(jak w sprzypadku zasilacza z kompa)?
Czy zwykły zasilacz stabilizowany 6-7A nie wystarczyłby?
Pzdr

markowy 2 kanalowiec (50-70W/kanal) wymaga pradu redu 15A przy max wysterowaniu.
moj zasilacz wyciaga 8-9A (stary solidny Sparkle)
to ile pradu pobiera Twoj wzmacniacz?? (podaj wartosc bezpiecznika)
zasilacz raczej nie musi byc stabilizowany

nie jestem pewien(zamazany)ale chyba 20A ten we wzmacholu... on jest 2x200W

[ Dodano: 2007-01-29, 11:38 ]
Przepraszam, pomyła 2x 400W
Pzdr

Sound Wave napisał:
na oko niema on więcej niz 2x100W
100W/2ohm bo wiekszosc przy takim bezpieczniku oferuje 2x70W a czasami nawet spada do 2x50W

czyli jezeli chcesz go na kolumnach na maxa wysterowac to potrzebujesz min 15A

albert22 napisał:
zasilacz od kompa 300w wystarcy
tylko co z tego że ma niby 300w - ile ma A przy 12vdc ?
Pawel S., najmniejsza przetwornica jaką stosują w takich taniych wzmakach ma przełożenie 2:1...

kurcze, jezeli to by sie miało sprowadzac do podłączena pod starego atx-a to super :grin: , jednak jezeli miałbnym szukac zasilacza 15A to juz chyba wolałbym sprzedać tego wzmachola i kupic zwykły wzmacniacz pod 230 i mieć problem z głowy..

troche za wysokie napięcie moze być (16V) w samochodzie jest max 14,4 teoretycznie więc jeśli wzmak ma zabezpieczenia to moze być cienko

ale niby powinno działać w obciązeniu przysiądzie więc moze - ale trzeba by sprawdzić :)

Czyli sprobować z tym trafo? wpiąć go z jakimś kondenstorem? Tylko jakim... A moze miałby ktoś jakiś schmat do zasilacza jaki by pasował do mojego wzmacniacza...
A tak poza tym czy te trafo by nie burczało troszke? moj zasilacz od halogenow buczy
Dzięuje za wszelką pomoc z Waszej strony.
Pzdr surf

[ Dodano: 2007-01-30, 23:45 ]
Witam. Zrobiłem drobne pomiary. naterzenie prądu przy wzmacniaczu na pełnym rozkręceniu to jest 19,24A przy 12,1V na zaciskach i podłączonym głośniku 4 ohm 300W JBL w tubie ale mniejsza o to.

Czy w tym wypadku mogłbym uzyskać jakimś cudem (<120zł) taki zasilacz ktory by zaoferował tyle Amperkofff? Niestety w kwestii zasilaczy jestem całkiem zielony i nie potrafiłbym sam zaprojektowac obwodu do np tego trafo od halogenow. Czy mogłbym liczyć na małą pomoc w tej kwestii?
Pozdrawim!!!

Mam pytanie bo sam nie wiem szukam po internecie informacji mam wzmacniacz 2800w zasilany na 12v lub na 230 w sposób zmostkowania i nie wiem jak to zrobić i czy zasilacz od ledów z wyjściem na 12v będzie działać i się nic nie spali

Ostatnia edycja:
Powrót