• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakiego forniru użyć?

Reakcji
0
Jakiego forniru użyć do wykończenia kolumn w stylu sonus faber? Wiem że w oryginale użyte są klonowe klepki ale nie znam się dobrze na własciwościach poszczególnych fornirów i nie wiem czy fornir klon da się odpowiednio kształtować na końcach, które są dość mocno zaokrąglone. Może ktoś z forumowiczów podpowie jakiego forniru należałoby użyć? Czekam na propozycje.

tak proponuje fornir klon, też zaczynam robić obudowy coś ala souns faber cremona i również użyję tego forniru.

kazdy da sie zagiac. jedne lepiej drugie gorzej
nawet kruchy dab do tego sie nadaje

buk ladnie sie ugina ale nie za ciekawie wyglada. olcha jest bardzo gesta i ladnie sie zaginala. musi to byc gesty nie porowaty fornir. najlepiej idz/jedz do skladu i sam wybierz

Myślalem o olsze. Mam jej kawałki i poitwierdzam jej doskonałe własności do zaginania...ale są za krótkie by wygiąć na całej długości. Potrzebuję co najmniej 33-34 cm szerokie płaty. Do składu mam dość daleko- 75 km w szczecinie, w okolicach gorzowskich nie znam żadnego. Chyba będzie trzeba sprzedać zakupiony fornir komuś i zakupić kolejny... chyba że coś jeszcze innego by się

[ Dodano: 2009-06-19, 22:31 ]
Pawel S. napisał:
kazdy da sie zagiac. jedne lepiej drugie gorzej
nawet kruchy dab do tego sie nadaje
swoją drogą cięcie w poprzek słojów dębu na listki jest dość karkołomnym zadaniem:)

To nie będzie wtedy ala sonus faber ale coś ala sztachety w płocie wujka Franka:) Za dąb do tego typu wykończenia raczej podziękuję:)

Także w poprzek słojów? Coś mi się wydaje że na małym łuku to pęknie w cholerę i tak...

http://www.bankfotek.pl/view/243618

Nie wiem czy na takich zaokrągleniach to zadziała...jak narazie najbliższy jestem zakupu szerokich na ok 35 cm płatów olchy i cięcia jej na poszczególne liście w poprzek słojów..

marjano82, pekac bedzie i ma pekac. ale rozchodzi sie o to zeby pekal jak najmniej a trzeba to robic powoli i starannie
nalezy walkowac lub dociskac go powoli na calej dlugosci zakrzywienia.
posuwasz sie powolutku i dogniatasz cale zaokgraglenie :P
marjano82 napisał:
Nie wiem czy na takich zaokrągleniach to zadziała...
spokojnie ;)

marjano82 napisał:
jak narazie najbliższy jestem zakupu szerokich na ok 35 cm płatów olchy i cięcia jej na poszczególne liście w poprzek słojów..
ale po co? przeciez powinienes kupic jak najwiecej waskich lisci i to laczyc

Fornir dobrze się wygina wzdłuż słojów, dlatego zrobienie pasków z szerokiego forniru moim zdaniem ułatwi zadanie. Ale jak mówię, pytam o gatunek forniru, który wygnie sie w proponowany przez Ciebie sposób.

ale jaki sens bedzie mialo ciecie liscia na kawalki skoro mozesz go polozyc w calosci i potem rowki wyciac?
jak dla mnie bez sensu :???:

masz dosc duze krzywizny wiec bez problemu sie polozy - jak kupisz olche to powinna sie bardzo ladnie polozyc

Choćby dla efektu- można zróżnicować rysunek słojów a z 1 kawałka będzie widać, że to ten sam pasek forniru.
choć fakt faktem sposób znacznie łatwiejszy

[ Dodano: 2009-06-23, 08:37 ]
Chyba problem się rozwiąże. Pisałem z człowiekiem od którego ostatnio brałem fornir- ten co chcę sprzedać: ) i jest możliwość pocięcia liścia forniru klon na paski o odpowiedniej szerokości zarówno wzdłuż słojów jak i w poprzek. Chyba się zdecyduję i nie będę zawracał tu tyłka. Z tego co widać na stronce Troelsa to klon wzdłuż słojów wygina się już na promieniu 1.5cm.
Dla przypomnienia link który już nieraz gościł na forum ekta

[ Dodano: 2009-06-23, 18:58 ]
Zrobiłem jedną formatkę z dębu.....i o dziwo nie pękła na łuku- została wzmocniona z góry poprzez naklejenie taśmy malarskiej i wytrzymała. Może nie będzie trzeba kupować forniru i jakoś wykonam to z dębu. Tylko czy to ładnie wyjdzie? Korci mnie by spróbować.

[ Dodano: 2009-06-26, 14:52 ]
Robiąc z jednego kawałka forniru i tnąc w nim rowki na fugę można zrobić coś takiego:

czego chciałbym uniknąć:) Dlatego wycinanie poszczególnych klepek jest pracochłonne, lecz daje lepszy efekt moim daniem.

Powrót