• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jamo D450, uszkodzony tweeter

Reakcji
0
Witam,

jestem posiadaczem kolumn Jamo D450, niestety spalił się jeden głośnik wysokotonowy.
Serwis konsbud wycenił głośnik na 300zł brutto. Jednocześnie zapytałem o impedancję głośnika - 3 ohmy.

Pytanie, czy mogę próbować wymienić głośniki lub głośnik na - http://audiotransducers.com/pl/104mm/137-vifa-xt25tg30-04.html ?
Wygląda bardzo podobnie z tym, że impedancja wynosi 4 ohm. Kupić taki jeden, dwa czy lepiej zainwestować w oryginał

Problem w tym, ze zwrotnica była opracowana dla pierwotnego głośnika (o ile była w ogóle), wymiana jednego kompletnie nie wchodzi w grę, jak już to oba. Grać będzie, jak to jedna niewiadoma😉

Witaj.
Inny glosnik, to inna zwrotnica. Nie kombinuj. Dzialac bedzie, ale dzwiek bedzie daleki od idealu. To troche tak jakbys liczyl na to, ze wymieniajac jedno kolo w samochodzie, na jakies zupelnie inne ale pasujace na piaste, da Ci to wlasciwe prowadzenie i bezpieczenstwo. Jezdzic bedzie, ale co to za jazda.

To co można ci jeszcze doradzić, to targuj się bo ten głośnik nie jest tyle wart.

Drogo jak cholera. Kiedys potrzebowalem glosnik do monitorow studyjnych Alesis, to mi sciagali z juesej na zamowienie i zaplacilem mniej niz 100zl.

woofery to nieco zmodyfikowane vify XT18
wiec tweeter to pewnie zwykly najtanszy XT19 (czy to XT25?) z innym frontem ;)

(czy to XT25?) z

Gdzieś znalazłem, że to xt25. Jedyne czego nie jestem pewny to czy na przestrzeni czasu ten głośnik nie został zmodyfikowany. No ale z drugiej strony to ten sklep który oferował zamiennik i tak pewnie nie nie ma pierwowzoru.

EDIT:
http://www.jamo.com/docs/jamo/support/whitepaper/d-4-technical-description.pdf broszura producenta w której deklaruje, że jest to tweeter 1"

btw, Paweł może przeniesiesz wątek, bo do elektroniki to chyba średnio pasi ;)

Ostatnia edycja:
zwrocmy uwage na przyklad naszego rodzimego producenta
gdwk pc - prosty uklad magnetyczny
gdwk pcx - magnes z faradayem + komora (+ dodatkowy magnes?)
GDWK AWX - jeszcze wiecej bajerow w napedzie, a wciaz ta sama membrana! ;)

tak wiec mozliwe ze oni robili podobnie
gorzej jak ja dodatkowo impregnowali czy zmieniali cewke itp

tak wiec mozliwe ze oni robili podobnie

No tak, ale jakby nie było są to inne modele, mnie bardziej chodzi o to, że Vifa czasem odświeżyła model i niby zmieniała coś w oznaczeniu, ale i tak mogło się to mylić

Druga sprawa, że kiedyś na AS natknąłem się na jakiegoś posta w którym ktoś opisywał porównanie XT25 z wczesnych produkcji i w miarę obecnych. Ten ktoś, jak i jedna czy dwie dodatkowe osoby twierdziły, że te pierwsze produkcje grały zdecydowanie lepiej od obecnych. Zasugerowano teorię spiskową mówiącą, że Scan, a właściwie tymphany, specjalnie popsuło vifę, bo dystans w osiągach był niewspółmierny do relacji cenowej z topowymi szpilkami :)

Tak czy inaczej, ja na miejscu autora olałbym serwis i ten ich głosnik za trzy stówy.

No może to być przyczyna.

Nie na temat...
Choć ja nie lubię takiego myślenia, że jak produkcja jest w Chinach to dziadostwo. Większość firm tam produkuje, ale to już od konkretnego podmiotu zalezy jaką wprowadzą kontrolę jakości i poziom dopuszczalnych odchyłek. Takie SB Acoustic są tam klepane, a zbierają bardzo dobre recenzje.
No i trzeba też wspomnieć o tym, że "Made in xxx" to dzisiaj gówno warte jest. Przecież na porządku dziennym jest produkcja np: w Polsce części które mają wybite Made in Germany.
I to wcale nie znaczy ze takie produkty są gorsze. Taka ciekawostka, pewnie niewielu z was wie, że w Płocku jest szwalnia Levi's, którą firma uważa za jedną z lepszych. Szyją tam topowe modele których boją się powierzyć mniejszym i młodszym firmom.

Nie na temat...
co innego sam kraj produkcji, a co innego jak zmienily sie tez maszyny, materialy i osoby to kontrolujace

Dziękuję serdecznie za wszystkie podpowiedzi. Zamieszczam zdjęcia przetwornika. Dodatkowo, zmierzyłem rezystancję cewki, wynosi 3.1ohm.

Napisałem do jednego z ludzi oferujących naprawę na allegro, koszt około 80zł.

Powrót