• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jamo E 610 - zwrotnice

Reakcji
0
Mój pierwszy post więc sorki jeśli nie tu. Idę po najmniejszej linii oporu , bo nie ukrywam nie mam pojęcia o elektronice. Potrzebuję (oczywiście odpłatnie) projektu zwrotnicy dla zestawu głośników takie jak w temacie czyli jamo E 610 (same satelitki bez subwoofera).
Wszelkie wiadomoście mozna tutaj lub na meila:
lbarcik1@gmail.com

Powiem tak (napiszę) kupiłem je jako egzemplarze powystawowe z sklepu.
Grają świetnie ale niekiedy, na niektórych utworkach strasznie sypią piaskiem. nie jest to raczej spowodowane wadą płytki CD ( u innych nie słyszę tego).
Tak zastanawiałem się czy to jest ich wada bo są jako powystawowe i nie wiadomo jak sięz nimi obsługiwało czy może to jest ich urok osobisty czy poprostu ten model tak ma.
Wkarzdym bądź razie moje pytanko brzmi: czy warto się w to wciągać tzn. nowe zwrotnice czy ewentualna ich "korekta", czy poprostu zostawić ten temat.

Powystawowe - złe, dlaczego? No chyba, że mają wciśniętą kopułkę. Chcesz dobrze grające monitory? Oto "lekarstwo": sprzedaj Jamo, wykonaj DIY na HDS152+DX lub HDS180+XT.

lukasbar, rozkrecales je? rozkrec i zrob zdjecie zwrotnicy. jezeli tam jest tylko kondensator na wysokotonowke to nowa zwrotnica jest uzasadniona. jezeli jest bardziej rozbudowana to niestety zostaje zmiana glosnikow

Jest tam jakaśzwrotnica.Zrobiłem zdjęcia ale ktoś fachowym okiem musi na to spojrzeć. Niestety nie wiem jak dodać je na forum więc jak by co to zainteresowanym wyślę na pocztę .

skorzystaj z fotosik.pl :wink:

[ Dodano: 2009-02-05, 20:39 ]
Nastepnie opcja "wiecej kodów do pobarazka" i tylko wklejasz link z okna "miniaturka na forum"- powodzenia :razz:

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-02-06, 08:30 ]
lukasbar, wklejasz linki oznaczone jako THUMB (miniaturka) for forums 1

zwrotnica jest. jakos nie moge jej rozpracowac ale jest.
mozesz opisac na zdjeciu ktore kable ida do wysokotonowki a ktore do woofera?

cewka + 10uF do midwoofera, rezystor i pik to pewnie jakiś korektor impedancji
wysoki wygląda na to , ze "idzie" tylko przez 3,3uF

[ Dodano: 2009-02-06, 11:19 ]
Głośnik wysokotonowy jest 4 czy 8ohm? 3,3uF daje bardzo wysokie cięcie, ale i tak przydałaby się jakaś malutka ceweczka 0,10-0,15mH "na odstres" :razz:

tak myslalem ale nie bylem pewien tego rezystora na minusie.
ale swoja droga cieakwe ze zastosowali bezpiecznik na wysokotonowy :D

No fajnie ale co dalej :)
Co radzicie lub, jak napisałem na samym początku, czy zaprojektujecie (odpłatnie oczywiście)??

nowa zwrotynice mozna tam wsadzic. tylko teraz pytanie czy to cos pomoze :???:
moze pomoc ale nie koniecznie. pewne jest to ze jak zmienisz glosniki to bedzie lepiej :P

Powrót